Timothy Less, fost diplomat britanic, a declarat într-un interviu acordat revistei NIN de la Belgrad că Uniunea Europeană se află într-un declin ireversibil, informează televiziunea B92.

Acesta a făcut afirmațiile în contextul negocierilor dintre sârbi și albanezi asupra statutului provinciei Kosovo și a dorinței țărilor din Balcani de a deveni membri ai Uniunii Europene.

„Până de curând, Uniunea Europeană a fost polițistul regional, care a preluat această responsabilitate de la Statele Unite. Modul în care UE a forțat implementarea anumitor politici a fost motivată de pretextul posibilității oferirii statutului de membru (pentru țările din zonă-n.r.). Cu alte cuvinte, UE a oferit regiunii o șansă la intrarea în organizație dacă țările își îngroapă frustrările naționale. Într-un anumit sens, acest obiectiv a fost realizat”, a spus el.


De asemenea, el a spus că negocierile dintre Belgrad și Priștina pe tema statutului Kosovo sunt motivate tocmai de posibilitatea de a fi membru al UE, dar consideră că această fază a istoriei este deja depășită.

„UE este într-un declin ireversibil, așa că statutul de membru a fost retras. UE are puține de oferit regiunii, cu excepția banilor, așa că nu are autoritate”, a declarat Less pentru publicația citată.
 
Nu este prima oară când Less prezice sfârșitul UE. În octombrie 2018, acesta a spus că imposibilitatea alinierii politicilor fiscale ale tuturor membrilor UE este „călcâiul lui Ahile” pentru organizație și lasă uniunea expusă unei alte recesiuni, care va avea efecte catastrofice pentru proiect. Conform acestuia, cel mai probabil scenariu este acela conform căruia pentru UE urmează „descompunerea, decăderea și posibilul colaps”, iar în urma sa va rămâne „un rest, ceva ce va fi un fel de Națiunile Unite ale Europei”.

Timothy Less este un membru al Colegiului Darwin și cercetător al Forumului pentru Geopolitică din cadrul Universității Cambridge, unde conduce un proiect numit „Noul intermarium”, unde examinează efectele schimbărilor geopolitice ale Europei pentru estul continentului.

În trecut a făcut parte din Ministerul de Externe Britanic, unde a fost printre altele, analist pentru Albania, Kosovo și Macedonia, secretar politic al ambasadei britanice din Skopie și șeful misiunii britanice din orașul Banja Luka (Bosnia). A fost lector la catedra de Politici Est Europene a Universității din Kent și fost analist de risc la agenția de rating Dun&Branstreet, unde s-a ocupat de Balcani și de Uniunea Sovietică. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews