ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Yanis Varoufakis, fostul ministru de Finanțe al Greciei în perioada de apogeu a crizei datoriilor, cunoscut pentru afirmațiile sale provocatoare, revine în prim-plan.  În cadrul emisiunii Skai TV, difuzată luni seara, Varoufakis a susținut că miliardarul George Soros i-a cerut prim- ministrului elen Alexis Tsipras să îl demită pe Varoufakis din postul de ministru al finanțelor, în 2015. El l-a numit, de asemenea, pe ministrul apărării, Panos Kammenos, "neo-fascist", scrie site-ul greekreporter.com


”Soros a pus mâna pe telefon o singură dată pentru a discuta despre mine. S-a întâmplat când l-a contactat pe Tsipras, în iulie 2015, și i-a cerut să mă demită”, a spus Varoufakis. 

Episodul respectiv este povestit pe larg și în volumul lui Varoufakis ”Adults in the Room”, a scris pe Twitter fostul ministru, care nu a explicat ce influență avea George Soros asupra guvernului de la Atena.

La 5 iulie 2015, în Grecia a avut loc referendumul prin care cetățenii au respins condițiile impuse de FMI, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană pentru acordarea unui nou împrumut guvernului elen. 61,3% dintre voturi au fost împotriva acestor condiții, iar Yanis Varoufakis, unul dintre liderii taberei câștigătoare la acea consultare, a declarat imediat după vot că guvernul elen a primit astfel un nou mandat pentru negocierile cu creditorii, care se vor desfășura în condiții noi.
 
Surprinzător, Varoufakis și-a anunțat demisia la câteva ore după această declarație optimistă, invocând faptul că, în ciuda rezultatului referendumului, premierul Alexis Tsipras este decis să se supună condițiilor creditorilor. Pe 16 iulie, guvernul elen accepta condiții chiar mai grele decât cele propuse de creditori înaintea referendumului.

În interviul de la televiziunea Skai TV, Varoufakis l-a descris pe George Soros drept o ”figură controversată”, spunând că miliardarul ”a făcut câteva lucruri bune, dar și unele bizare”.

Varoufakis l-a atacat pe ministrul Apărării din Grecia, Panos Kammenos,  care a acuzat că acordul dintre Grecia și Macedonia privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave în Macedonia de Nord este este opera lui George Soros. ”Kammenos a spus despre mine că sunt angajatul lui Soros”, a spus Varoufakis.