ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procesul unui fost paznic al lagărului de concentrare de la Auschwitz, în vârstă de 94 de ani, a început joi, în Germania, el fiind acuzat de complicitate în cazul a cel puțin 170.000 de crime, informează DPA.

Procurorii îl acuză că ar fi făcut parte din Divizia SS "Totenkopf" (cap de mort), care a staționat în lagărul morții de la începutul anului 1943, până în iunie 1944.

Acuzatul, care a fost numit de presa germană numai ca Reinhold H, în conformitate cu legile privind confidențialitatea, a recunoscut faptele, dar a negat implicarea lui în crime.

În special, el este acuzat de implicare în "Operațiunea Ungaria", în care circa 300.000 de evrei unguri au fost gazați la sosirea în lagăr, în perioada mai-iulie 1944.

Unul dintre supraviețuitori, Justin Sonder, în vârstă de 90 de ani, a declarat că "acest proces ar fi trebuit să aibă loc acum 40, sau 50 de ani. Dar nu este prea târziu pentru a arăta lumii ce s-a întâmplat acolo".

Rudolf Hoss, ofițer SS și comandantul lagărului Auschwitz, a fost judecat și spânzurat în 1947, după un proces care s-a desfășurat la Varșovia.