ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria nu ar fi primită în Uniunea Europeană dacă și-ar depune acum cererea de candidatură. Declarația a fost făcută de Javier Solana, fost secretar general al NATO, în al cărui mandat a fost bombardată Serbia, și Înalt Reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate comună.

”Dacă Ungaria ar solicita azi să adere la Uniunea Europeană, ar fi respinsă”, argumentează Solana într-un editorial publicat în cotidianul spaniol El Pais, conform Politico Europe. Reformele constituționale din acest stat și măsurile de reglementare în domeniul media sunt îngrijorătoare, a adăugat Solana, scrie jurnalul.ro.

Solana a mai spus că atât Ungaria, cât și Polonia se confruntă cu o ”epidemie a naționalismului”, curent ale cărui rădăcini pornesc de la opresiunile Războiului Rece.

”Istoria recentă și dureroasă a acestor țări le provoacă, în mod particular, sensibilitate cu privire la transferul de suveranitate și ideea că alții se pot implica în deciziile lor”, mai spune Solana.

Ex secretar general NATO între 1995-1999, Solana a contestat demersurile de centralizare a puterii luate de guvernele Poloniei și Ungariei, spunând că acestor state le este mai bine în interiorul UE. ”Cu siguranță aceste state ar fi mult mai vulnerabile în afara Uniunii”, a spus el, încheie sursa citată.

Atât Ungaria, cât și Polonia sunt criticate la nivelul Uniunii Europene pentru măsurile controversate adoptate de guvernele lor. Dacă Viktor Orban este considerat liderul european ce a adus în discuție conceptul de democrație iliberală prin măsurile constituționale adoptate în ultimii ani pentru consolidarea puterii, guvernul partidului Lege și Justiție din Polonia a adoptat o serie de măsuri în ultimele luni care au determinat critici cu privire la respectarea statului de drept din partea Comisiei Europene și a Comisiei de la Veneția.