ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numeroși politicieni din state ale Uniunii Europene, inclusiv din România, au condamnat, într-o scrisoare, abordarea pro-israeliană a Administrației Donald Trump, cerând menținerea planului coexistenței a două state în procesul de pace israelo-palestinian, informează cotidianul The Guardian, citat de Mediafax.

„Ajungem la un moment critic în Orientul Mijlociu și în Europa. Uniunea Europeană este un susținător puternic al ordinii internaționale multilaterale axate pe reguli. Legislația internațională ne-a oferit cea mai îndelungată perioadă de pace, prosperitate și stabilitate pe continentul nostru. De zeci de ani, am depus eforturi pentru a vedea că vecinii noștri israelieni și palestinieni se bucură de rezultatele păcii pe care noi, europenii, le avem prin angajamentul față de această ordine internațională”, se arată în scrisoarea semnată de 25 de foști miniștri de externe, 6 foști prim-miniștri din guvernele unor state membre UE și 2 foști secretari generali ai NATO . 

„În parteneriat cu foste administrații din SUA, Europa a promovat soluționarea corectă a conflictului israelo-palestinian în contextul soluției a două state. Până acum, în pofida regreselor, Acordul Oslo încă este un element de referință al cooperării transatlantice în materie de politică externă. Din nefericire, actuala Administrație SUA s-a îndepărtat de linia politică menținută de mult timp de Washington, distanțându-se și de normele internaționale. Până acum, a recunoscut doar pretențiile uneia dintre părți asupra Ierusalimului și a demonstrat o indiferență perturbantă față de extinderea coloniilor israeliene", atrag atenția semnatarii scrisorii.

Printre aceștia se regăsesc Douglas Alexander, fost secretar de stat britanic pentru UE, Jean-Marc Ayrault, fost premier francez, Włodzimierz Cimoszewicz, fost prim-ministru al Poloniei, Dacian Cioloș, fost premier român și comisar UE, Massimo d’Alema, fost premier al Italiei, Franco Frattini, fost ministru italian de Externe și comisar UE, Sigmar Gabriel, vicecancelar german, ș.a.