Gina Haspel, desemnată să îl înlocuiască pe Mike Pompeo la șefia CIA, este o veterană a spionajului american, dar și o figură controversată din cauza activității ei legate de centrele secrete de detenție ale CIA.

Fostul analist al NSA scrie, pe Twitter, că Gina Haspel riscă să fie arestată dacă intră în Europa. Snowden  își întemeiază afirmația pe rolul pe care Gina Haspel l-a jucat în actele de totură la care a recurs CIA, scrie business-standard.com.

„Noul director al CIA, Gina Haspel, își asumă riscul de a fi arestată dacă intră pe teritoriul Uniunii Europene”, a scris pe Twitter, Edward Snowden, fostul analist al Agenției Naționale de Securitate din SUA.
 
„Interesant: noua șefă a CIA, Haspel, care  „tortura unii oameni”, probabil că nu va putea veni în UE să se întâlnească cu alți lideri ai spionajului fără să fie arestată, din cauza unei plângeri din partea ECCHR Berlin [Centrul European pentru Drepturile Omului și Constituționale] la procurorul federal al Germaniei ”, explică Snowden.
 
Fostul consultant NSA, aflat în prezent în Rusia, susține, așa cum se spune în aceste zile în SUA, că Haspel a fost implicată direct în torturarea persoanelor arestate sub acuzația de terorism. Gina Haspel a condus în anul 2002, pe vremea fostului președinte republican George W. Bush, o închisoare secretă a CIA în Thailanda, ce purta numele de cod ‘Ochiul Pisicii’ (Cat’s Eye). Doi membri ai rețelei teroriste al-Qaida ar fi fost supuși acolo simulării înecului (waterboarding) și altor tehnici de interogatoriu și de tortură pentru care a devenit renumită închisoarea CIA de la Guantanamo.
Pe lângă misiunea din Thailanda, Gina Haspel, a mai lucrat sub acoperire și în alte locuri din lume, inclusiv ca șefă a stației CIA de la Londra.

În plângerea formulată, ECHCR reamintește că Haspel era șefa directă a celor doi cunoscuți psihologi, James Mitchell și Bruce Jessen, responsabili pentru dezvoltarea programului de tortură folosit în cazul suspecților de terorism din închisorile secrete ale CIA și la centrul de detenție din Guantanamo Bay. 

Organizația cerea autorităților germane să ia „măsuri adecvate”, care includ „emiterea unui mandat de arestare”, dacă Haspel va intra în Germania sau în spațiul Schengen.

Snowden pune la îndoială faptul că Haspel reprezintă „valorile pe care SUA ar trebui să le promoveze”.
 
Fost angajat al CIA și al unui contractor al Agenției Naționale pentru Securitate (NSA), Snowden este pus sub urmărire de către autoritățile din Statele Unite pentru declasificarea de documente secrete și pentru predarea câtorva zeci de mii de documente guvernamentale unor jurnaliști. Documentele relevă amploarea programelor de supraveghere ale SUA.

 

 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews