ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Isteria fenomenului denumit „Fake news” a cuprins toată lumea, vorbindu-se de puterea lui de a manipula. Giganții Facebook și Google au anunțat deja că pornesc bătălia pentru a anihila știrile false care circulă în mediul online. Unul dintre cei mai cunoscuți și controversați oameni din lumea informațiilor consideră însă că este nevoie de o cu totul altă abordare. 

Edward Snowden, fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate, ale cărui dezvăluiri privind spionarea în masă practicată de SUA, consideră că soluția la problema știrilor false nu trebuie să fie cenzura, așa cum au înțeles unii, inclusiv cei de la Facebook, ci spunerea adevărului.

„Răspunsul în fața unui discurs rău nu este cenzura. Răspunsul în fața unui discurs rău este a ieși în față și a vorbi. Trebuie să exersăm și să răspândim ideea că gândirea critică contează acum mai mult decât oricând, având în vedere faptul că minciunile par să devină foarte populare”, spune Snowden.
 
Fostul consultant NSA nu a spus si dacă fenomenul „Fake news” ar fi putut avea un anume impact asupra alegerilor din America, așa cum pretind unele voci, pentru care alegerea lui Donald Trump s-a datorat și răspândirii știrilor false în mediul online. Snowden și-a manifestat însă îngrijorarea față de faptul că anumite companii se vor folosi de pretextul știrilor false pentru a cenzura anumite postări sau informații ale unor utilizatori.

Cu alte cuvinte, spune Snowden, lupta împotriva știrilor false ar putea conduce la situația în care Google și Facebook să facă uz de puterea imensă pe care o au pentru a reduce la tăcere orice informație cu care nu sunt de acord.

În loc să li se ceară celor de la Google și Facebook să fie pe post de arbitri, oamenii ar trebui să pună accentul pe adevăr, iar conținutul real va învinge, în cele din urmă, minciuna”, spune Snowden, care consideră că astfel s-ar crea „o piață deschisă de idei”. Fostul consultant oferă cel mai bun exemplu: pe el însuși. Snowden a aplicat această strategie, atunci când presa a început să vorbească despre el, ieșind în mass media pentru a se apăra în fața unor acuzații pe care le considera complet neadevărate.

Comentariul lui Snowden despre combaterea fenomenului „Fake news” a fost făcut într-un interviu pe Twiter.