ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul comandant de gherilă Ramush Haradinaj a preluat sâmbătă șefia guvernului din Kosovo, după ce Parlamentul a aprobat noul executiv rezultat din alegerile legislative desfășurate în iunie.

Haradinaj, acuzat de justiția sârbă de crime de război,  a declarat că obiectivul Kosovo este integrarea în NATO și UE și a promis că va face tot ce este posibil pentru a reuși progrese în aceste procese de integrare euroatlantică.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a reiterat că alegerea lui Haradinaj ca prim-ministru „nu va schimba nici cu un milimetru atitudinea Serbiei", care va continua să insiste asupra necesității ca acesta să fie judecat pentru crime de război contra cetățenilor sârbi.

Haradinaj, în vârstă de 49 de ani, președinte al AAK - Alianța pentru Viitorul Kosovo - , este o figură foarte populară și influentă în Kosovo, unde a mai fost premier pentru o scurtă perioadă în 2004.

Kosovo, fostă provincie sârbă cu populație majoritar albaneză, s-a declarat independentă în 2008, o suveranitate pe care Belgradul nu o recunoaște.