Fostul președinte ucrainean Ianukovici acuză Kievul că ar fi declanșat conflictul din estul țării

Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, destituit în februarie 2014, a acuzat luni autoritățile prooccidentale venite la putere după revolta din Maidan de a fi responsabile pentru conflictul mortal din estul Ucrainei, relatează AFP.
"Din păcate, radicalii au pus mâna pe putere" la Kiev, a declarat el prin videoconferință din regiunea Rostov, în sudul Rusiei.
Ianukovici a fost audiat de la distanță în calitate de martor în procesul forțelor speciale de poliție acuzate de justiția ucraineană de a fi tras în manifestanți în timpul revoltei populare din (piața) Maidan din Kiev, care a condus la destituirea și fuga sa în Rusia.
"Din noaptea de 21 spre 22 februarie, ei au ocupat clădirile publice și reședința Mejighiria (care i-a aparținut), iar apoi au început să se pregătească să-și impună voința asupra populației din est și sud, care dezaproba ceea ce se întâmpla la Kiev", a spus el.
"Așa a început războiul", a adăugat Ianukovici, precizând că "puterea actuală a declanșat războiul din Ucraina".
Destituit de parlamentul ucrainean după ce a fugit din Kiev, Ianukovici este inculpat în Ucraina pentru "crimă în masă", "uzurparea puterii" și "furt de bunuri publice la scară mare".
El a afirmat din nou că nu a dat ordinul să se tragă în mulțime. "De la început, m-am opus ideii de a folosi armele și m-am opus vărsării de sânge", a asigurat el.
Mișcarea de protest proeuropeană Maidan, care a luat forma în piața centrală din Kiev la 21 noiembrie 2013, s-a încheiat trei luni mai târziu după o represiune sângeroasă și moartea a aproximativ o sută de manifestanți și douăzeci de polițiști în confruntări.
Venirea proeuropenilor la putere a fost urmată de anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014 și declanșarea unui conflict cu separatiștii proruși în estul țării, care a făcut până acum peste 9.600 de morți.
Kievul și occidentalii au acuzat Moscova că intervine militar pentru a sprijini rebelii proruși, ceea ce Rusia neagă, amintește France Presse.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

Teoria conspirației se confirmă. Numărul de decese atribuit vaccinurilor anticovid a fost mușamalizat - STUDIU

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

Adrian Onciu: Dansul păcii cu gust de capitulare. A sosit momentul ca Zelensky să-și facă bagajele și să-și ia concediu fără plată, pe termen nelimitat

Cum arată misteriosul tablou oferit de Putin lui Trump - FOTO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)