ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, destituit în februarie 2014, a acuzat luni autoritățile prooccidentale venite la putere după revolta din Maidan de a fi responsabile pentru conflictul mortal din estul Ucrainei, relatează AFP.

"Din păcate, radicalii au pus mâna pe putere" la Kiev, a declarat el prin videoconferință din regiunea Rostov, în sudul Rusiei.

Ianukovici a fost audiat de la distanță în calitate de martor în procesul forțelor speciale de poliție acuzate de justiția ucraineană de a fi tras în manifestanți în timpul revoltei populare din (piața) Maidan din Kiev, care a condus la destituirea și fuga sa în Rusia.

"Din noaptea de 21 spre 22 februarie, ei au ocupat clădirile publice și reședința Mejighiria (care i-a aparținut), iar apoi au început să se pregătească să-și impună voința asupra populației din est și sud, care dezaproba ceea ce se întâmpla la Kiev", a spus el.

"Așa a început războiul", a adăugat Ianukovici, precizând că "puterea actuală a declanșat războiul din Ucraina".


Destituit de parlamentul ucrainean după ce a fugit din Kiev, Ianukovici este inculpat în Ucraina pentru "crimă în masă", "uzurparea puterii" și "furt de bunuri publice la scară mare".

El a afirmat din nou că nu a dat ordinul să se tragă în mulțime. "De la început, m-am opus ideii de a folosi armele și m-am opus vărsării de sânge", a asigurat el.

Mișcarea de protest proeuropeană Maidan, care a luat forma în piața centrală din Kiev la 21 noiembrie 2013, s-a încheiat trei luni mai târziu după o represiune sângeroasă și moartea a aproximativ o sută de manifestanți și douăzeci de polițiști în confruntări.

Venirea proeuropenilor la putere a fost urmată de anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014 și declanșarea unui conflict cu separatiștii proruși în estul țării, care a făcut până acum peste 9.600 de morți.

Kievul și occidentalii au acuzat Moscova că intervine militar pentru a sprijini rebelii proruși, ceea ce Rusia neagă, amintește France Presse.