ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Fostul rege spaniol, Juan Carlos, bănuit de fapte de corupție, a decis să părăsească Spania, a anunțat luni Casa Regală de la Madrid, transmite agenția EFE.

Regele emerit al Spaniei, Juan Carlos I, a comunicat fiului său, regele Felipe al VI-lea, cu privire la ''decizia chibzuită'' de a pleca să trăiască în afara Spaniei ca urmare a repercusiunilor publice ale ''unor evenimente trecute'' din viața sa privată, se menționează într-un comunicat al Casei Regale spaniole.

Justiția elvețiană și spaniolă anchetează în special asupra unei sume de circa o sută de milioane de dolari care ar fi fost vărsată în secret de către Arabia Saudită într-un cont al regelui Juan Carlos în Elveția.

Presa spaniolă a publicat în iulie 2018 înregistrări în care fosta sa amantă nemțoaică, Corinna Larsen (cunoscută și sub numele de Corinna zu Sayn-Wittgenstein), afirma că Juan Carlos a încasat un comision pentru ca unor societăți spaniole să li se atribuie contractul pentru un tren de mare viteză între Mecca și Medina în anul 2011.

Curtea Supremă spaniolă a anunțat în luna iunie deschiderea unei anchete cu privire la o eventuală responsabilitate a fostului monarh astăzi în vârstă de 82 de ani, dar numai pentru fapte comise după abdicarea sa.

El este bănuit de asemenea că a transferat fonduri oculte într-un cont al Corinnei Larsen în Bahamas.

Publicația online El Espanol a publicat elemente din declarația acordată Parchetului din Geneva de către avocatul elvețian Dante Canonica, care a spus că a fost însărcinat să ''creeze o structură'' pentru a ascunde fondurile vărsate lui Juan Carlos.

La rândul ei, Corinna Larsen a afirmat, de asemenea în fața Parchetului din Geneva, potrivit ziarului El Pais, că fostul suveran i-a transferat aproape 65 de milioane de euro ''nu pentru a se debarasa de bani'', ci ''din gratitudine și dragoste''.

Premierul socialist spaniol Pedro Sanchez s-a declarat luna trecută ''tulburat'' de informațiile ''neliniștitoare'' legate de fostul rege Juan Carlos. ''Palatul Regal însuși, și îi mulțumesc pentru aceasta, se distanțează de aceste informații neliniștitoare și tulburătoare'', a declarat Sanchez, al cărui guvern depune eforturi pentru a evidenția diferența între actualul rege Felipe și tatăl său, care a fost rege al Spaniei între 1975 și 2014.