ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Andy Woodward, 43 de ani, este un fost fotbalist profesionist din Anglia care dezvăluie, după trei decenii de tăcere abuzurile sexuale la care a fost supus când era copil.

S-a retras din fotbal la 29 de ani, din cauza traumelor psihice care-i provocau dese atacuri de panică. A urmat ședințe de terapie și are și acum momente când are căderi. "Fără iubirea și sprijinul familiei și al logodnicei mele, Zelda, nu aș fi supraviețuit ultimelor 18 luni", mărturisea Andy pentru The Guardian.

Woodward spune că a fost victima lui Barry Bennell, un antrenor pedofil care a antrenat la Crewe Alexandra și la alte câteva clubuluri în perioada 1980 - 1990 și a mai lucrat la Stoke City, Manchester City, dar și cu echipele de juniori din Derbyshire, Staffordshire, Cheshire și Greater Manchester.

Nu este prima oară când numele antrenorului Barry Bennell apare legat de cazuri de pedofilie. Prima dată s-a întâmplat în 1997. Bennell a fost condamnat la 9 ani de închisoare în 1998, după ce a recunoscut 23 de capete de acuzare de întreținere de relații sexuale cu minori cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani.

„Uneori, ca să bage frica în mine și să se asigure că nu spun nimănui nimic, scotea un nunceag. Îl mânuia foarte bine, mă punea să țin o foaie de hârtie, iar eu tremuram din toate încheieturile. Lovea acea foaie cu nunceagul cu suficientă forță, o rupea în două și-mi zicea: «Vezi ce pot face, vezi cât de putenic sunt?». Ori mă amenința, ori folosea fotbalul ca să dețină controlul. Dacă-l supăram în orice fel, mă scotea din echipă. «Poți oricând să dispari din fotbal și visul tău se va destrăma». Îmi spunea asta mereu. Era un șantaj emoțional continuu", a povestit Woodward.

Steve Walters (fost jucător la Crewe Alexandra) și fostul internațional englez David White (fost jucător la City, Leeds și Sheffield) au vorbit și ei despre abuzurile la care au fost supuși când erau copii. White a fost abuzat de același antrenor pedofil Barry Bennell, despre care Andy Woodward a făcut dezvăluiri frapante.

„Ținând cont de recentele dezvăluiri, vreau să confirm că am fost și eu abuzat sexual de fostul meu antrenor Barry Bennell în anii '70-'80. Am avut motivele mele pentru care am tăcut timp de 20 de ani. Acum realizez efectele abuzurilor lui Bennell și cât rău a făcut, mult mai mult decât știam eu atunci. Abuzurile la care am fost supus mi-au influențat aproape orice eveniment și relație din viață", a spus David White.

Bennell, acum în vârstă de 62 de ani, a fost din nou închis în mai 2015, pentru încă un caz de pedofilie, victima fiind un copil de 12 ani.

De când Woodward a decis să vorbească, 11 persoane au sunat la Poliția din Cheshire pentru a semnala alte abuzuri.

Federație engleză de fotbal a pus la dispoziția victimelor o linie telefonică specială în care pot povesti și reclama ceea ce au pățit.

Din cauza acestui val de plângeri, The Telegraph a scris că echipele de top din Anglia au început să plătească în secret tăcerea jucătorilor tineri care au fost abuzați de antrenorii lor. Foarte multe cluburi, printre care și unele importante din prima ligă, au oferit compensații financiare victimelor, însă doar după semnarea unor înțelegeri clare de confidențialitate prin care blocau avocații și familiile acestora să dezvăluie vreodată public aceste fapte.

Poliția și cei de la protecția copilului au avertizat faptul că aceste cazuri ar putea fi doar începutul unui imens scandal care ar putea ajunge și la alte sporturi, mai ales că victimele sunt încurajate să depună plângeri.