ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru italian de Externe Franco Frattini avertizează UE să nu repete cu Serbia greșelile din Ucraina, considerând că Belgradul nu trebuie obligat să aleagă între UE și Rusia.

Fostul ministru italian de Externe Franco Frattini avertizează UE să nu repete cu Serbia greșelile din Ucraina, considerând că Belgradul nu trebuie obligat să aleagă între UE și Rusia.

”Normalizarea relațiilor Rusia-UE cu ajutorul Serbiei este principalul motiv pentru care Bruxelles-ul ar trebui să lucreze mai mult pentru a face ca Serbia să devină membră a Uniunii”, a declarat Frattini, pentru Euronews, citat de site-ul B92.net.

Fostul ministru italian de Externe, ex comisar european pentru Justiție, consideră că doi factori fac adererea Serbiei la UE esențială. ”În primul rând, este vorba despre cea mai mare și cea mai prosperă țară din regiunea Balcanilor. Acesta este factorul securității și stabilității regionale, pe care Europa nu îl poate ignora”, a spus Frattini.
 
În opinia sa, Bruxelles-ul ”nu ar trebui, sub nicio formă, să oblige Serbia să aleagă între UE și Rusia, având în vedere relațiile apropiate cu Moscova. Dacă Belgradul este forțat prea mult sau pusă să aleagă între viitorul său ca membră a Uniunii Europene și păstrarea legăturilor apropiate cu Rusia, asta ar putea aduce țara în pragul unei catastrofe, așa cum s-a întâmplat în Ucraina”, a subliniat fostul șef al diplomației italiene. El susține că ”UE a făcut o mare greșeală când a forțat Kievul să aleagă între Rusia și Uniunea Europeană”.

Politicianul italian spune că, dacă Bruxelles-ul nu ar fi împins Kievul să rupă relațiile istorice cu Rusia, și, în schimb, ar fi făcut mai mult pentru a aduce Ucraina mai aproape de Europa, lăsând Kievul să păstreze legăturile sale speciale cu Moscova, fostul stat sovietic nu ar fi fost adus în pragul colapsului, ca acum.
”Va trebui să încercăm să nu facem din nou aceeași greșeală cu Serbia”, a conchis Frattini.
.