ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Există state care le împiedică pe altele să meargă înainte. În acest fel, Uniunea Europeană se va dezintegra. Acesta este mesajul dat de președintele francez Francois Hollande, care crede că nu există o alternativă la o Uniune cu mai multe viteze pentru a evita dezintegrarea acesteia. 

Într-un interviu publicat luni în mai multe cotidiane europene, citat de Le Figaro, Hollande afirmă că „noul elan european presupune o alegere clară privind forma sa de organizare".

„Europa celor 27 nu mai poate fi Europa uniformă a celor 27. Timp de mulți ani, această idee a unei Europe diferențiate, cu viteze diferite, cu ritmuri distincte de a progresa a generat multă rezistență. Însă astăzi, aceasta este o idee care se impune. În caz contrar, Europa este cea care va exploda", continuă el.

Hollande a susținul cu ferimitate că nu există o alternativă la acest model, precizând că ”fie facem lucrurile în mod diferit, fie nu le vom mai face împreună". „În viitor va exista un pact comun, o piață internă cu o monedă unică pentru unii. Însă pe această bază va fi posibil, pentru statele membre care vor, să meargă mai departe în ceea ce privește domeniul apărării, al armonizării fiscale sau sociale, mai departe în ceea ce privește cercetarea, cultura, tineretul", a mai spus președintele francez. 

Săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a prezentat cinci scenarii posibile în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene axate pe o cooperare a țărilor în grade diferite, eventual prin concentrarea pe piața unică, pe apărare și securitate.