ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană trebuie să aibă o armată echivalentă cu forțele NATO, a declarat ministrul german al Apărării. Ursula von der Leyen a precizat că UE trebuie să își modernizeze capacitatea militară pentru a fi echivalentă cu efortul NATO de a-și consolida forțele de securitate, în contextul măsurilor luate de Rusia în acest sens, relatează

Franța, Germania, Italia și Spania cer o politică a apărării comună la nivel european, după ce Marea Britanie a votat pentru Brexit.

„Am văzut un efort enorm de modernizare din partea NATO în ultimii trei ani, din cauza comportamentului Kremlinului. Acest lucru a fost corect și important, dar cred că trebuie să investim cel puțin aceeași energie într-o modernizare a securității și apărării europene”, a spus Von der Leyen. 

Încercând că liniștească temerile evocate de Statele Unite și Marea Britanie, von der Leyen a dat asigurări că această consolidare militară trebuie să aibă loc „știind că nu poate fi provocată o competiție între cele două organizații (NATO și UE- n.r.), ci că acestea trebuie să lucreze în mod complementar”.

De exemplu, UE a avut o misiune clară de a lucra în Africa pentru a reduce fluxul de migranți care traversează Marea Mediterana. Aceasta nu este sarcina NATO, a subliniat politicianul.

„Văd o misiune mare pentru Uniunea Europeană, care trebuie să lucreze pentru o soluție împreună cu țările africane. Dar pentru a face acest lucru, trebuie să organizeze și să reunească mai bine numeroasele instrumente pe care le are în domeniile civil și militar, să le implementeze cu adevărat și să ofere un răspuns european comun”, a precizat von der Leyen.

Într-o scrisoare comună, Germania, Franța, Italia și Spania au afirmat că UE ar trebui să poată răspunde crizelor externe fără amestecul Statelor Unite. Printre propunerile prezentate se numără creșterea cheltuielilor pentru misiuni militare, dezvoltarea în comun de elicoptere și drone, extinderea misiunilor de menținere a păcii în străinătate și construirea unei apărări sporite în fața atacurilor teroriste sponsorizare de state.

NATO și în special Statele Unite au afirmat în repetate rânduri că europenii trebuie să crească cheltuielile militare și să își consolideze forțele pentru a-și putea asigura propria apărare.

Miniștrii europeni ai Apărării se vor întâlni săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a stabili detaliile unei strategii pe care o vor prezenta liderilor UE în decembrie.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews