Tensiuni au izbucnit vineri, la Clichy-la-Garenne (Hauts-de-Seine) după ce mai mulți oficiali francezi și locuitori ai unei suburbii din Paris au încercat să blocheze musulmanii să-și țină rugăciunea în stradă, scrie site-ul francesoir.fr.


În urma ciocnirilor dintre cele două tabere nu s-au înregistrat răniți din Clichy-la-Garenne, însă cele ambele părți  nu păreau dispuse să cedeze în disputa privind spațiul de rugăciune din oraș.
 
Purtând un banner mare pe care scria „Opriți rugăciunile ilegale de pe străzi”, primarul Remi Muzeau s-a aflat în fruntea unei coloane de peste 100 de demonstranți, toți având eșarfe tricolore, într-un marș în forță, menit să descurajeze musulmanii să se mai roage în piețele orașului. Zeci de musulmani s-au rugat acolo în fiecare zi de vineri, în ultimele săptămâni, la apelul Uniunii Asociațiilor Musulmane din Clichy, pentru a protesta față de închiderea unei moschei.
 
Musulmanii au încercat să se roage, în ciuda protestului, și să evite confruntarea cu protestatarii și s-au retras într-un loc mai puțin vizibil.

În timp ce musulmanii scandau „Allahu Akbar”, demonstranții intonau cu voce tare imnul național francez, Marseilleza, fluturând steagul Franței și înălțând un Crucifix. În timpul ciocnirilor,  un banner pe care musulmanii îl afișaseră și pe care scria „United for a Grand Mosque of Clichy” a fost rupt.

Scutierii au intervenit, separând cele două tabere, moment în care musulmanii și-au așezat covoarele pe trotuar, și-au scos pantofii și și-au început rugăciunile.
Închinătorii la Semilună au început apoi să aplaude, iar primarul a promis că va reveni săptămâna viitoare, cu același mesaj, împotriva rugăciunilor ilegale în stradă.

„O vom face, dacă va fi necesar, în fiecare vineri”, a spus Muzeau.
 
„Trebuie să asigur liniștea și libertatea oamenilor din orașul meu. Nu trebuie să permitem ca acest lucru să se întâmple în țara noastră. Țara noastră, Republica Franceză, este pătată”, a declarat edilul francez.

Site-ul francez notează că acest conflict, dintre Uniunea Asociațiilor Musulmane din Clichy și municipalitate, durează de 8 luni. Pe de o parte, UMAC denunță confiscarea moscheii și spune că noua sală de rugăciune oferită de primar, este prea mică pentru a primi mulți credincioși. În plus, aceasta ar fi situată mult prea departe și nu ar oferi condițiile necesare în cazul unui incendiu.

Conform legii din 1905, „ceremoniile, procesiunile și alte manifestări externe ale unui cult sunt autorizate cu condiția respectării regulilor prevăzute de articolul L2212-2 din Codul general al colectivităților teritoriale”, în special dacă nu împiedică  „siguranța și confortul trecerii străzilor” și nu tulbură liniștea publică. Primarul din Clichy a cerut prefecturii să implice poliția în numele „interzicerii ocupării, în mod ilegal, a domeniului public”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews