ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avalanșă de reacții negative pe rețelele de socializare, după ce o tânără metisă a fost desemnată să o încarneze pe Ioana d'Arc în cadrul sărbătorii anuale dedicate eroinei naționale a francezilor.

Mathilde Edey Gamassou, o tânără în vârstă de 17 ani, a fost aleasă din peste 200 de candidate pentru a o interpreta pe Ioana d'Arc în timpul sărbătorilor care celebreaza anual victoria din aprilie 1429 a acesteia asupra englezilor care asediau Orleans, în centrul Franței.

Cea de-a 589-a ediție a celebrării ridicării asediului asupra Orleans-ului în timpul Războiului de 100 de ani se va desfășura între 28 aprilie și 8 mai. Ea va fi marcată ca întotdeauna de cavalcada prin Orleans a tinerei fete alese pentru a juca rolul eliberatoarei orașului, în armură și cu stindardul în mână.

Alegerea a stârnit vii polemici pe rețelele sociale, notează Le Figaro și a fost catalogată drept o „pledoarie pro-metiși, începutul unei încercări de a transforma istoria într-o poveste în care arabii și negrii au făcut Istoria pentru Franța încă de la începuturi”.

Iar pe site-ul anti-musulman Rezistenta republicană, un comentator a prezis: „Anul viitor, Ioana d'Arc va purta burqa”.

Comentariile nu s-au oprit aici. Benedicte Baranger, președintele comitetului care a luat decizia, a declarat că „această tânără a fost aleasă pentru că „este o personalitate interesantă și un spirit bine clădit”. A mai precizat, de asemenea, că Gamassou răspunde celor patru criterii stabilite: locuiește în Orleans de zece ani, învață într-un liceu din oraș, e catolică și își dedică timpul liber altor persoane.

La rândul său, Marlene Schiappa, secretarul de stat însărcinat cu egalitatea dintre femei și bărbați, a dat asigurări că „ura rasială” nu își are locul în Franța.