Avalanșă de reacții negative pe rețelele de socializare, după ce o tânără metisă a fost desemnată să o încarneze pe Ioana d'Arc în cadrul sărbătorii anuale dedicate eroinei naționale a francezilor.

Mathilde Edey Gamassou, o tânără în vârstă de 17 ani, a fost aleasă din peste 200 de candidate pentru a o interpreta pe Ioana d'Arc în timpul sărbătorilor care celebreaza anual victoria din aprilie 1429 a acesteia asupra englezilor care asediau Orleans, în centrul Franței.

Cea de-a 589-a ediție a celebrării ridicării asediului asupra Orleans-ului în timpul Războiului de 100 de ani se va desfășura între 28 aprilie și 8 mai. Ea va fi marcată ca întotdeauna de cavalcada prin Orleans a tinerei fete alese pentru a juca rolul eliberatoarei orașului, în armură și cu stindardul în mână.

Alegerea a stârnit vii polemici pe rețelele sociale, notează Le Figaro și a fost catalogată drept o „pledoarie pro-metiși, începutul unei încercări de a transforma istoria într-o poveste în care arabii și negrii au făcut Istoria pentru Franța încă de la începuturi”.

Iar pe site-ul anti-musulman Rezistenta republicană, un comentator a prezis: „Anul viitor, Ioana d'Arc va purta burqa”.

Comentariile nu s-au oprit aici. Benedicte Baranger, președintele comitetului care a luat decizia, a declarat că „această tânără a fost aleasă pentru că „este o personalitate interesantă și un spirit bine clădit”. A mai precizat, de asemenea, că Gamassou răspunde celor patru criterii stabilite: locuiește în Orleans de zece ani, învață într-un liceu din oraș, e catolică și își dedică timpul liber altor persoane.

La rândul său, Marlene Schiappa, secretarul de stat însărcinat cu egalitatea dintre femei și bărbați, a dat asigurări că „ura rasială” nu își are locul în Franța.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews