ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 9:30 Partidul naționalist Adunarea Națională (RN), condus de Marine Le Pen, s-a plasat pe prima poziție în alegerile pentru Parlamentul European desfășurate duminică în Franța, devansând cu 0,9 puncte procentuale partidul susținut de președintele Emmanuel Macron (23,31% față de 22,41%), relevă rezultatele definitive comunicate luni dimineață de Ministerul de Interne francez, citat de AFP, conform Agerpres.

Cele două partide - RN și La Republique En Marche (LREM) - vor obține, astfel, același număr (23) de mandate europarlamentare după ce Regatul Unit va fi părăsit Uniunea Europeană.
Pe poziția a treia se plasează ecologiștii (EELV), cu 13,47% din sufragii, ceea ce înseamnă 13 locuri de eurodeputat. 

Lista LR (dreapta) a obținut 8,48% din voturi (opt mandate), în fața LFI (stânga radicală, 6 mandate) și a listei socialiste (6 mandate). Alte 28 de partide sau alianțe electorale nu au atins pragul de 5% pentru a accede în Parlamentul European. 

Prezența la vot a fost de 50,12%, cu aproape opt puncte procentuale mai mare decât în 2014.

 Știrea inițială

Primele rezultate ale exit-pollurilor de după alegerile europarlamentare din Franța dau câștigătoare formațiunea condusă de suveranista Marine Le Pen, cu 23-25% din sufragii, informează La Stampa, citând Le Soir.

Pe locul doi s-ar clasa lista partidului reprezentat de Emmanuel Macron, cotată cu 18-22% din voturi. 

Macron ar trebui „să tragă concluziile" după ce a făcut din scrutin „un referendum asupra politicilor sale și de fapt a persoanei sale", a afirmat Le Pen, adăugând că președintele „nu are altă variantă" decât să convoace noi alegeri parlamentare.

Rezultatele „confirmă sciziunea național-globalism", a mai spus Marine Le Pen.„O mare mișcare pentru o schimbare la putere s-a născut în această seară", a mai spus ea.

Capul de listă al Adunării Naționale, Jordan Bardella, a făcut apel duminică la „constituirea unui grup puternic" în Parlamentul European care să reunească formațiunile suveraniste care au realizat progrese în Europa.


În Germania, pe primul loc s-ar situa partidul Angelei Merkel, cu 28% dintre voturi, urmat de Partidul Verzilor cu 22% și de SocialDemocrați cu 15,5%. Partidul suveranist Alternativa pentru Germania (AFD) a obținut 10,5%, o creștere importantă de la 7,4% cât obținuse în 2014.