Consiliul de Stat a decis să interzică expunerea scenelor care descriu Nașterea Domnului (în franceză „creches”) în clădirile publice, cu excepția „circumstanțelor speciale care ar arăta valoarea culturală, artistică sau festivă a inițiativei”, informează Le Figaro.

Disputa a pornit de la decizia primarului din Beziers, Robert Menard, să inaugureze în holul instituției o astfel de scenă în perioada Crăciunului din 2014. În prima fază, Curtea Administrativă din Montpellier a validat decizia primarului, dar apoi Curtea de Apel din Marseille a schimbat decizia în 2017.

Primarul Menard a făcut recurs la această decizie în fața Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță pentru probleme administrative a Franței. 

Consiliul de Stat a hotărât să respingă apelul edilului din Beziers, interzicând scenele care redau Nașterea Domnului în clădirile publice, „cu excepția circumstanțelor în care acea inițiativă are un rol cultural, artistic sau festiv”. În alte spații publice este legală punerea în scenă a Nașterii Mântuitorului, dacă „nu este un act de prozelitism sau de manifestare a unei opinii religioase”.

În 2015 și 2016, Primarul a construit din nou o scenă a Nașterii Domnului, dar cu o „dimensiune culturală și festivă pronunțată”, alăturând personajelor biblice și un brad de Crăciun și o cutie de scrisori unde se puteau depune scrisorile către Moș Crăciun, precizează sursa citată.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews