Mai multe sute de imigranți fără documente au ocupat vineri monumentul parizian Panteon, necropolă a personalităților Franței, pentru a cere rezolvarea situației lor și o întâlnire cu premierul Edouard Philippe, potrivit unor surse citate de AFP, informează Agerpres.
 
Majoritatea imigranților sunt din Vestul Africii și locuiesc în Franța fără acte, notează BBC. Într-un comunicat, ei se prezintă ca persoane „fără documente, fără voce, fără chip pentru Republica Franceză” și vor ”documente și adăpost pentru toți”.

Contactată de AFP, o membră a grupului  „La Chapelle Debout”, de ajutorare a imigranților, prezentă în interior, a spus că 700 de imigranți și susținători au intrat în cursul după-amiezii în acest edificiu impozant din inima Parisului.

„Ne-am săturat de zecile de CRS (polițiștii însărcinați cu menținerea și restabilirea ordinii - n.r.), cu casca în mână”, a explicat ea. „Atmosfera este bună. Au fost multe luări de cuvânt despre rasism, despre revendicările noastre”, a adăugat ea, precizând că "turiștii au fost evacuați".
Într-o înregistrare video transmisă pe Twitter se văd mai multe sute de persoane sub cupola Panthéon-ului scandând „Vestele negre! Vestele negre!”, numele unui colectiv de imigranți care trăiesc în adăposturi sau pe stradă în regiunea pariziană.


„Mulți oameni trăiesc fără drepturi de mai mulți ani. Desfășurăm această acțiune de ocupare pentru a-i cere premierului o reglementare excepțională. Nu există reglementare excepțională de când a ajuns Mitterand la putere (în 1981). A venit momentul să existe una”, a explicat pentru AFP Laurent, membru al colectivului Droits Devant! ('Drepturi înainte de toate'), prezent în afara clădirii.

„Panthéon-ul este un semn al marilor oameni. Există în interiorul său simboluri ale luptei împotriva sclaviei. Ne luptăm împotriva sclaviei mileniului trei”, a explicat el.

Colectivul „Vestele negre” desfășoară cu regularitate acțiuni incisive în sprijinul imigranților fără documente.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews