ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe sute de imigranți fără documente au ocupat vineri monumentul parizian Panteon, necropolă a personalităților Franței, pentru a cere rezolvarea situației lor și o întâlnire cu premierul Edouard Philippe, potrivit unor surse citate de AFP, informează Agerpres.
 
Majoritatea imigranților sunt din Vestul Africii și locuiesc în Franța fără acte, notează BBC. Într-un comunicat, ei se prezintă ca persoane „fără documente, fără voce, fără chip pentru Republica Franceză” și vor ”documente și adăpost pentru toți”.

Contactată de AFP, o membră a grupului  „La Chapelle Debout”, de ajutorare a imigranților, prezentă în interior, a spus că 700 de imigranți și susținători au intrat în cursul după-amiezii în acest edificiu impozant din inima Parisului.

„Ne-am săturat de zecile de CRS (polițiștii însărcinați cu menținerea și restabilirea ordinii - n.r.), cu casca în mână”, a explicat ea. „Atmosfera este bună. Au fost multe luări de cuvânt despre rasism, despre revendicările noastre”, a adăugat ea, precizând că "turiștii au fost evacuați".
Într-o înregistrare video transmisă pe Twitter se văd mai multe sute de persoane sub cupola Panthéon-ului scandând „Vestele negre! Vestele negre!”, numele unui colectiv de imigranți care trăiesc în adăposturi sau pe stradă în regiunea pariziană.


„Mulți oameni trăiesc fără drepturi de mai mulți ani. Desfășurăm această acțiune de ocupare pentru a-i cere premierului o reglementare excepțională. Nu există reglementare excepțională de când a ajuns Mitterand la putere (în 1981). A venit momentul să existe una”, a explicat pentru AFP Laurent, membru al colectivului Droits Devant! ('Drepturi înainte de toate'), prezent în afara clădirii.

„Panthéon-ul este un semn al marilor oameni. Există în interiorul său simboluri ale luptei împotriva sclaviei. Ne luptăm împotriva sclaviei mileniului trei”, a explicat el.

Colectivul „Vestele negre” desfășoară cu regularitate acțiuni incisive în sprijinul imigranților fără documente.