ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Benoit Hamon, un debutant în politca la nivel înalt din Franța, este candidatul Partidului Socialist în alegerile prezidențiale care vor avea loc peste trei luni. El l-a învins în alegerile primare pe fostul premier Manuel Valls, considerat până în urmă cu două săptămâni favoritul incontestabil pentru intrarea în cursa prezidențială.

Primele cifre date publicității de Partidul Socialist francez arată că Benoit Hamon a câștigat, cu 58,65%, turul al doilea al alegerilor interne pentru desemnarea candidatului la președinție. Fostul premier Manuel Valls a fost primul care a ieșit public și și-a recunoscut înfrângerea.

Venit din linia a doua a politicii franceze, Benoit Hamon are marele avantaj de a nu fi un apropiat al președintelui în funcție, Francois Hollande. Dezamăgiți de liderul ales acum 5 ani, socialiștii francezi vor să afișeze o imagine nouă. Un alt mare avantaj al noului candidat al stângii este conflictul în care s-a aflat cu Manuel Valls. Benoit Hamon a fost, pentru mai puțin de 150 de zile, ministru al Educației într-un guvern socialist condus de Valls. A demisionat, în august 2014, în semn de protest față de măsurile liberale susținute de premier. Exact acele măsuri liberale care este posibil să-l fi costat candidatura pe fostul șef al guvernului francez. Cel mai important lucru care i s-a reproșat lui Manuel Valls în campania electorală a fost asumarea de către Executiv, fără votul Parlamentului, a unor modificările ale legislației muncii care slăbesc puterea sindicatelor și le dau angajatorii posibilitatea să facă mai ușor concedieri.

Platforma politică a lui Benoit Hamon, susținută de numeroase personalități importante ale Partidului Socialist care s-au distanțat în ultimii ani de președintele Francois Hollande, include măsuri care ar putea fi caracterizate ca „extrem de socialiste”. El promite, de exemplu, micșorarea numărului de ore de lucru săptămânale și o indemnizație de bază în valoare de 750 de euro pentru fiecare cetățean francez.

Benoit Hamon intră cu handicap în cursa prezidențială. Sondajele de opinie îl arată favorit pe fostul premier Francois Fillon, candidatul Republicanilor. Pe locul al doilea în preferințele alegătorilor francezi se situează Marine Le Pen, președinta Frontului Național. Proaspătul candidat socialist nu era inclus în aceste sondaje care îl plasau pe Manuel Valls pe locurile 3-4, la egalitate cu fostul ministru al Economiei, actualul independent Emmanuel Macron.