Vincent Lambert, francezul tetraplegic în vârstă de 42 de ani, aflat în stare vegetativă de aproape 11 ani, la spitalul din Reims, și al cărui caz a împărțit societatea franceză în două, a murit după ce medicii i-au scos tuburile prin care era hrănit, anunță BBC.

Medicii au suspendat încă de săptămâna trecută alimentarea și hidratarea artificială a bărbatului, după o hotărâre definitivă a celei mai înalte instanțe de apel din Franța.

Eutanasia este ilegală în Franța, dar medicilor le este permisă oprirea tratamentelor la pacienții cu afecțiuni terminale.

Cazul lui Vincent Lambert a împărțit țara în două, declanșând demonstrații pe străzile din Paris. A provocat însă și dispute și în rândul familiei acestuia, soția dorind ca Vincent să fie deconectat de la aparate, în timp ce părinții au luptat, pe toate căile legale, ca fiul lor să trăiască.

Nepotul său a spus că a murit la ora 08:24 (06:24 GMT) joi, la nouă zile după ce alimentarea și hidratarea au fost eliminate.

Părinții lui Vincent Lambert, care s-au luptat luni la rând pentru a-și ține fiul în viață, au susținut că nu mai pot face recurs la sentința Curții de Casație, declarând, luni, că s-au „resemnat” să accepte moartea fiului lor.

Cazul lui Vincent Lambert a readus în atenție dezbaterile pe tema opririi tratamentelor pentru pacienții aflați în stare vegetativă. În Franta, eutanasia și sinuciderea asistată sunt interzise, dar oprirea tratamentelor poate fi autorizată de lege în anumite situații.

În 2008, în urma unui accident de mașină, francezul a intrat în stare de comă vegetativă, din care a ieștit după scurt timp, pentru a ajunge într-un stadiu de „conștiență minimală” (exact ca Michael Schumacher). După cinci ani, în 2013, Clinica din Reims decide să oprească alimentarea cu hrană și hidratarea lui Vincent, având doar acordul soției, nu și al părinților. Sesizată de aceștia, CEDO constată în 2015 că decizia clinicii este conformă cu Convenția Drepturilor Omului.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews