ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă dreapta franceză este pe cale să-și aleagă candidatul pentru alegerile prezidențiale din 2017, un război rece îl opune, pe flancul stâng, pe președintele Francois Hollande premierului său Manuel Valls în ceea ce privește învestitura socialistă. 

Hollande, aflat la sfârșit de mandat și foarte nepopular, menține suspansul cu privire la eventuala sa candidatură în alegerile primare socialiste ce vor fi organizate în ianuarie. El urmează să se pronunțe în acest sens până în data de 15 decembrie, data limită pentru înaintarea candidaturilor.


La rândul său, șeful guvernului francez, Manuel Valls, este nerăbdător, în mod clar pregătit să accepte provocarea.

"Ar trebui ca lucrurile să meargă mai bine", a rezumat recent purtătorul de cuvânt al executivului francez, Stephane Le Foll, confirmând degradarea relației dintre Hollande și Valls după publicarea unei cărți de confidențe făcute de președinte unor jurnaliști de la Le Monde, carte ce continuă să stârnească dezbateri.

Printre zvonuri privind îndemnuri împotriva lui Hollande sau în favoarea lui Valls, război de influență în parlament, mici fraze acide între persoanele din anturajul celor doi, tensiunea a atins în ultimele săptămâni paroxismul.

Într-un interviu publicat vineri, întrebat despre ambițiile sale prezidențiale pentru 2017, premierul Valls se declară "foarte hotărât" să nu "abandoneze stânga". În ceea ce privește o posibilă candidatură a lui Hollande, premierul nu a exprimat nicio dorință în acest sens și a formulat chiar trei "cerințe" pentru ca aceasta să fie posibilă: "să țină cont doar de interesul Franței, al stângii și al familiei sale politice".

Manuel Valls, care pune la îndoială capacitatea președintelui Hollande de a crea "un șoc pozitiv" prin candidatura sa, încearcă să exercite presiune maximă pentru a-l convinge să renunțe. "În ceea ce mă privește, eu nu renunț la nimic", s-a confesat el săptămâna aceasta unor apropiați ai săi.

În cadrul unei majorități debusolate de publicarea cărții "Un președinte nu ar trebui să spună asta", apropiații lui Valls nu-și mai ascund misiunea "stop Hollande", demarată discret în urmă cu câteva săptămâni.

"Suntem mulți care urmărim același obiectiv, cu hotărâre, cu seriozitate: să facem în așa fel încât Francois Hollande să renunțe să mai fie candidatul la propria sa succesiune", a declarat joi deputatul socialist Malek Boutih.

La rândul său, dreapta își va alege candidatul la prezidențiale începând cu duminică, după turul doi din alegerile primare în care se confruntă doi foști premieri: Francois Fillon și Alain Juppe.

Apropiații președintelui socialist consideră drept o oportunitate pentru el victoria lui Fillon, anunțată de institutele de sondare a opiniei publice, acesta fiind reprezentantul "dreptei dure" care se revendică de la Margaret Thatcher.

Francois Hollande poate să se laude și cu un alt aspect pozitiv: o ușoară scădere a șomajului, constatată în octombrie. El a legat de multă vreme candidatura sa la alegerile prezidențiale din 2017 de o reducere "credibilă" a șomajului. "Lupta își arată roadele", și-a exprimat joi satisfacția președintele francez.