ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Criza Vestelor Galbene, prezentată în Franța ca o situație „pre-insurecțională”, îi dă lovitura de grație președintelui Emmanuel Macron, a cărui popularitate a scăzut dramatic, conform celor mai recente sondaje.  Și, în timp ce poliția se teme de la o oră la alta că va fi forțată să tragă pentru a opri violența protestatarilor care anunță mobilizarea națională pentru sâmbătă, pe internet apar imagini șocante cu elevii unui întreg liceu, peste 150, arestați de poliție.  Cel mai mic dintre elevii reținuți de poliție are doar 12 ani. 

În imaginile publicate pe rețelele de socializare, care au făcut înconjurul lumii, apar polițiști în timp ce păzesc elevii de la Liceul Saint-Exupéry din Mante-la-Jolie, la aproximativ 30 de kilometri vest de Paris. Copiii și adolescenții stau în genunchi și țin mâinile în spatele capului, în timp ce unii dintre ei sunt ținuți cu fața la zid.

Ofițerii din dispozitivul de luptă au recurs la această măsură după ce i-au acuzat pe cei reținuți de violență, inclusiv de "participarea la o mulțime înarmată".

Se presupune că elevii au participat activ la acțiunea de blocare a școlilor și liceelor, în semn de protest față de reforma sistemului din educație și în sprijinul mișcării „Vestelor galbene”.

„Aproximativ 700 de elevi au fost arestați în Franța în legătură cu protestele de joi ale liceenilor”, a declarat o sursă din Ministerului de Interne. „Cele mai multe arestări au avut loc la Liceul Saint-Exupéry din Mante-la-Jolie, unde au existat în total 153 de arestări de copii născuți între 1998 și 2006”, susține sursa citată.
 
Nu se știe cine a filmat videoclipul de la Mante-la-Jolie, însă este sigur că imaginile vor scufunda și mai mult popularitatea președintelui Macron, aflat în fața uneia dintre cele mai grave crize din ultimii ani. Mai ales că, deși actele de vandalism au fost condamnate de întreaga clasă politică, sondajele pun în lumină faptul că peste 70 la sută din populație sprijină protestele „vestelor galbene”. 

Imaginile au început să circule și au provocat un val de reacții negative: „Aceasta nu este Republica. Tânărul francez a fost umilit. Dar ce dorește puterea, dacă nu furia pe care o va primi în schimb?”, s-a întrebat fostul candidat la președinție, Benoît Hamon pe Twitter. Alți politicieni au denunțat "violența umilitoare" și au vorbit despre o situație inacceptabilă "din punct de vedere uman și democratic". „Cum să fi reușit 70 de polițiști să țină sub control 150 de băieți? Trebuia să găsească o cale să-i țină liniștiți. Nu cunosc alte metode ", au replicat reprezentanții prefecturii.

 Aproximativ 80 de elevi, sub 16 ani, au fost eliberati imediat, iar pentru altii detentia preventiva a fost prelungita, pentru acte de violenta si revolta.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews