Grupuri de apărare a drepturilor omului au cerut poliției franceze să renunțe la folosirea lansatoarelor de gloanțe de cauciuc „flash-ball” (LBD) împotriva manifestanților, după ce un bilanț al răniților din timpul protestelor „vestelor galbene” împotriva președintelui Emmanuel Macron arată că 24 de protestatari și-au pierdut vederea la un ochi în urma utilizării acestor arme de către forțele de ordine, scrie miercuri politico.eu.

Alți 283 de manifestanți au suferit diverse răni la cap provocate tot de armele „flash-ball'”, potrivit lui David Dufresne, un jurnalist independent care ține o statistică a răniților din timpul confruntărilor între poliție și ''vestele galbene''.

Ministerul de Interne a anunțat că până la data de 13 mai au fost răniți în confruntări 2.448 de protestatari și 1.797 de membri ai forțele de ordine, fără să facă o clasificare după tipurile de răni suferite.

Intervențiile dure ale forțelor de ordine în timpul acestor proteste, care din luna noiembrie se desfășoară în fiecare sâmbătă, au devenit, după nemulțumirea față de politicile economice, al doilea motiv invocat de manifestanți pentru participarea la aceste acțiuni.

„În ultimii ani și-au pierdut un ochi din cauza violenței poliției 60 de oameni, dintre care 24 din luna noiembrie'”, afirmă Dufresne. „Până de curând, motto-ul poliției franceze era să nu intre niciodată în contact cu protestatarii, dar se pare că au schimbat tacticile'', adaugă el.

Poliția franceză folosește și lansatoare de grenade lacrimogene GLI-F4, fiecare grenadă conținând 25 de grame de exploziv TNT. În urma folosirii acestora împotriva „vestelor galbene” cinci manifestanți și-au pierdut o mână, iar o femeie în vârstă a fost ucisă după ce o astfel de grenadă a pătruns în apartamentul său în timp ce ea închidea fereastra.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews