ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Franța este gata să primească zece din cei 40 de migranți debarcați de Sea-Watch 3, nava închiriată de o organizație neguvernamentală germană, intrată în noaptea de vineri spre sâmbătă în portul italian Lampedusa, a anunțat Ministerul de Interne de la Paris, potrivit Agerpres

„Guvernul italian actual face alegerea unor soluții necoordonate cu partenerii săi europeni, deși denunță o lipsă de solidaritate a Uniunii Europene și a statelor ei membre. Astfel, a anunțat o închidere a porturilor sale cu violarea dreptului maritim internațional, chiar dacă debarcările de persoane salvate pe mare continuă să aibă loc în Italia, atât din cauza navelor organizațiilor neguvernamentale, cât și de pe urma navelor pazei de coastă italiene. 

În acest context, Italia continuă să aibă nevoie de această solidaritate europeană pe care, cu toate acestea, o denunță. De exemplu, în ultimele luni, Franța a primit deja pe teritoriul său circa 400 de persoane cu nevoie de protecție, debarcate în Italia și Malta, și aceasta împreună cu alte state membre și sub coordonare europeană. În ceea ce privește nava Sea-Watch III, Christophe CASTANER, ministrul de Interne, a răspuns coordonării solicitate de la începutul săptămânii de către Comisia Europeană, arătând că Franța este gata să primească 10 persoane cu nevoie de protecție care vor fi debarcate de pe nava Sea-watch III,  precum și alți parteneri europeni care și-au asumat angajamente similare. Ministrul italian al Afacerilor Externe, Enzo MOAVERO, a salutat acest angajament

Nava Sea-Watch III intrând în portul Lampedusa noaptea trecută, Franța este gata să desfășoare din nou în zilele următoare, așa cum a făcut-o deja în repetate rânduri în ultimul an, o misiune a Ministerului de Interne și a Oficiului Francez de Protecție a Refugiaților și Apatrizilor (OFPRA) pentru a identifica 10 persoane cu nevoie de protecție, care vor putea fi transferate fără întârziere pe teritoriul nostru”, a transmis Ministerul francez de Interne într-un comunicat emis sâmbătă. 

Nava Sea-Watch 3 a forțat blocada impusă în apele teritoriale italiene de ministrul de interne Matteo Salvini, determinând revolta guvernului de la Roma și arestarea căpitanului german al navei.

Cei 40 de migranți blocați la bord vreme de 17 zile au reușit să debarce sâmbătă dimineața în portul italian Lampedusa, urmând să fie redistribuiți între 5 state membre U.E.: Finlanda, Franța, Germania,  Luxemburg și Portugalia.