ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Franța că este gata să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini marile companii care suferă în timpul crizei pieței globale cauzate de pandemia Covid-19.

Guvernul francez vrea să sprijine companiile mari afectate de criză, neexcluzând nici naționalizarea lor, dacă acest lucru va fi necesar, după cum a afirmat ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, transmite Reuters.

„Nu voi ezita să folosesc toate mijloacele disponibile pentru a proteja marile companii franceze. Aceasta poate fi făcută prin recapitalizare, prin preluarea unei participații sau chiar putem folosi termenul de naționalizare, dacă va fi necesar”, a declarat acesta.

El nu a precizat despre societăți este vorba.

Oficialul francez a apeciat decizia prin care Autoritatea de Reglementare a Piețelor Bursiere din Franța a emis interdicții privind vânzarea în lipsă (short-selling) pentru acțiunile franceze a peste 92 de companii, după ce bursele europene au înregistrat cele mai mari pierderi din istorie.

Autoritatea a informat că decizia ar putea fi extinsă până la o lună. Printre companiile vizate de interdicție se află BNP Paribas, Renault și Air France KLM.

Vânzarea în lipsă (short-selling) permite unui investitor să vândă pe piață acțiuni pe care nu le are în proprietate la momentul tranzacției, dar pe care le-a împrumutat, urmând ca apoi să le răscumpere la un preț mai mic și a le înapoia celui de la care le-a împrumutat.

Bruno Le Maire a anunțat că Parisul va mobiliza 45 de miliarde de euro pentru măsurile de criză în favoarea companiilor franceze, întrucât se așteaptă ca economia Franței să scadă cu 1% în acest an. Pachetul de ajutorare va include plăți pentru lucrătorii concediați temporar și amânarea facturilor pentru impozite și asigurări sociale.