ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Parisul se teme de un nou exod al refugiaților sirieni și că Damascul ar putea ataca masiv orașul Idlib, zonă în care s-au refugiat cei mai mulți rebeli din Siria.

Următoarea criză umanitară s-ar putea produce în Idlib,  a avertizat sâmbătă, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, după ce forțele guvernamentale siriene au cucerit enclava rebelă Ghouta de est, de lângă Damasc, transmite Reuters.

Orașul din nord-vestul Siriei, capitală a provinciei cu același nume, ar putea fi ținta următoarei ofensive a armatei. Regiunea Idlib are cea mai mare populație dintre cele pe care încă le mai controlează insurgenții sirieni. Le Drian a afirmat că în prezent este vorba de aproximativ două milioane de locuitori.

În ultimii ani, în Idlib s-au refugiat zeci de mii de luptători rebeli și de civili, pe măsură ce regimul de la Damasc a redobândit controlul asupra unor teritorii, cu ajutorul Rusiei și al Iranului, reamintește Reuters. Spre Idlib s-au îndreptat și mulți dintre rebelii care au părăsit Ghouta, împreună cu familiile, în urma unor acorduri cu autoritățile siriene și militarii ruși.

O alianță formată din SUA, Marea Britanie și Franța a lansat, sâmbătă dimineață (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancționa regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia orașului Damasc.