Parisul se teme de un nou exod al refugiaților sirieni și că Damascul ar putea ataca masiv orașul Idlib, zonă în care s-au refugiat cei mai mulți rebeli din Siria.

Următoarea criză umanitară s-ar putea produce în Idlib,  a avertizat sâmbătă, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, după ce forțele guvernamentale siriene au cucerit enclava rebelă Ghouta de est, de lângă Damasc, transmite Reuters.

Laboratorul ImunoMedica


Orașul din nord-vestul Siriei, capitală a provinciei cu același nume, ar putea fi ținta următoarei ofensive a armatei. Regiunea Idlib are cea mai mare populație dintre cele pe care încă le mai controlează insurgenții sirieni. Le Drian a afirmat că în prezent este vorba de aproximativ două milioane de locuitori.

În ultimii ani, în Idlib s-au refugiat zeci de mii de luptători rebeli și de civili, pe măsură ce regimul de la Damasc a redobândit controlul asupra unor teritorii, cu ajutorul Rusiei și al Iranului, reamintește Reuters. Spre Idlib s-au îndreptat și mulți dintre rebelii care au părăsit Ghouta, împreună cu familiile, în urma unor acorduri cu autoritățile siriene și militarii ruși.

O alianță formată din SUA, Marea Britanie și Franța a lansat, sâmbătă dimineață (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancționa regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia orașului Damasc.