ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestele împotriva reformei din domeniul muncii iau o nouă formă în Franța. Autoritățile din Hexagon au fost nevoite să folosească rezerva strategică de carburanți pentru a contracara blocada sindicatelor asupra rafinăriilor, notează Reuters. 

Autoritățile de la Paris califică protestele ca pe un veritabil șantaj, în timp ce sindicatul CGT susține că nu va renunța la proteste dacă reforma Muncii continuă în forma actuală. CGT anunță  și o grevă a angajaților din centralele nucleare. Franța are 59 de reactoare nucleare care furnizează peste 70% din producția de energie electrică.

Circa 100.000 de persoane protestează joi, în centrul orașului Paris, denunțând proiectul legii muncii, în unele zone înregistrându-se confruntări între manifestanți și forțele de ordine, informează site-ul cotidianului Le Figaro.


Cel puțin trei persoane au fost rănite în confruntările sporadice între grupuri de protestatari și poliție, iar 16 manifestanți violenți au fost reținuți.

Purtătoarea de cuvânt a Uniunii Franceze din Industriile Petroliere (UFIP), Catherine Enck, a confirmat că rezerva strategică de carburanți a țării a fost accesată pentru a contracara penuria de carburanți generată de blocarea rafinăriilor. Informația a fost ulterior confirmată de surse din Guvern, care a precizat că încă de luni a fost declanșată această procedură prevăzută pentru situațiile de criză, conform RFI. 
 
Patronii au avertizat că protestele încep să aibă impact asupra economiei și că unele firme mai mici ar putea intra în faliment. 

Premierul Manuel Valls a afirmat că reforma dreptului muncii, adoptată de Adunarea națională săptămâna trecută, va merge până la capăt, în pofida faptului că este contestată de sindicate. Actul legislativ intenționa să reformeze piața muncii, prin modificarea programului de lucru, a concediului și a orelor suplimentare, însă criticii estimează că actul normativ nu va face decât să crească precaritatea salariilor. 

Proteste similare, la care participă zeci de mii de persoane, se desfășoară în paralel și în alte orașe din Franța, precum Lyon, Toulouse, Bordeaux și Nantes.