ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorul britanic Frederick Forsyth, autorul unor romane de spionaj celebre, precum "Ziua şacalului", "Dosarul Odessa" şi "Al patrulea protocol", a dezvăluit faptul că a colaborat timp de peste 20 de ani cu MI6, agenţia britanică de spionaj extern, informează bbc.com.

Cunoscutul romancier britanic a făcut această dezvăluire, duminică, într-un interviu pe care l-a acordat postului de televiziune BBC, în campania de promovare a autobiografiei sale, intitulată "The Outsider: My Life".

Frederick Forsyth spune că a început colaborarea cu MI6 atunci când a fost rugat de agenţii britanici să le trimită o serie de informaţii despre Războiul din Biafra - o regiune din Nigeria.

Scriitorul spune că a fost contactat de un ofiţer de securitate care i-a cerut să transmită agenţiei MI6 "ceea ce se întâmpla" în timpul acelui război civil african, care a durat din 1967 până în 1970.

"În timpul ultimului an al Războiului din Biafra am transmis (în Marea Britanie, n.r.) atât reportaje jurnalistice pentru mass-media, cât şi un alt fel de rapoarte către noul meu prieten", a spus scriitorul britanic, potrivit Mediafax.

MI6 voia să ştie dacă informaţia potrivit căreia mulţi copii au fost ucişi în timpul acelui conflict era adevărată.

"Ministerul Afacerilor Externe negase faptul că ar fi murit vreun copil, iar angajaţii lor sprijineau cu pasiune dictatura din Lagos. Era destul de ciudat faptul că MI6 avea un alt punct de vedere", a dezvăluit Frederick Forsyth.

Forsyth spune că nu a văzut nimic rău în a confirma adevărul: "Copiii mureau ca muştele în Biafra".

Celebrul romancier afirmă că, la fel ca mulţi alţi colaboratori, nu a fost plătit de MI6 pentru munca sa.