ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ar trebui ca europenii care mănâncă carne să plătească mai mult pentru friptura din farfurie, ca o modalitate de a contracara costurile de mediu și pentru a salva planeta? Aceasta este întrebarea la care europarlamentarii trebuie să răspundă după ce un nou raport, realizat de un grup de asociații olandeze, pretinde că, pentru a reduce emisiile europene de CO2, ar trebui să se impună o taxă pe carne. Rezultatul: se va reduce consumul pe întregul continent.

După cum relatează Euronews, Coaliția numită True Animal Protein Price Coalition (TAPPC) arată în raport că o taxă pe carnea de vită, carnea de porc și pui ar putea înregistra până la 2030 până la o scădere de 70% a consumului de carne. „Planul este de a crește prețul cărnii în UE pentru a reflecta costurile de mediu, inclusiv emisiile de CO2 și pierderea biodiversității„, se arată în raport.

TAPPC aduce ca argument un studiu american din 2014 în care se spune că creșterea animalelor se face vinovată de 20% din emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, un alt studiu susține că producția de proteine animale este vinovată de 72-78% din emisiile de gaze de seră din domeniul agricol.
De aceea, cei din asoaciațiile olandeze propun ca, din 2021, să fie instituită o taxă de 10 eurocenți pe 100 de grame, indiferent de carne.

Apoi, taxa ar urma să se diferențiez , după impactul tipului de carne asupra mediului: 47 de eurocenți pe 100 grame de carne de vită, 36 de eurocenți pe 100 de grame de carne de porc și 17 eurocenți pe 100 de grame de carne de pui.

Potrivit TAPP, Cabinetul olandez va prezenta deja Parlamentului olandez o propunere pentru „prețuri corecte ale cărnii” în lunile următoare.

Deși la nivelul UE a existat un sprijin puternic pentru combaterea schimbărilor climatice, este foarte probabil ca ideea creșterii prețului la carne, prin mărirea taxelor, să întâmpine o rezistență puternică din partea statelor membre, in condițiile în care europenii din Vest sunt unii dintre cei mai mari consumatori de carne din lume.

La scară globală, consumul mediu de carne pe cap de locuitor a crescut cu aproximativ 20 kg începând cu 1961, o persoană consumând în media în jur de 43 kg de carne în 2014, conform datelor ONU.