ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Chiar înainte de sosirea conservatorilor la putere în Italia, guvernul de centru stânga aflat la final de mandat închisese o mare parte din frontiera maritimă, cu prețul unor aranjamente controversate. Dar expulzările masive promise constituie o provocare mult mai delicată, comentează luni France Presse.

Programul comun al Mișcării 5 Stele (M5S, antisistem) și al Ligii (conservator) afirmă de fapt voința de a accelera examinarea cererilor de azil și de a expulza sistematic pe cei respinși, precum cei circa 500.000 de migranți clandestini aflați în prezent în Italia, transmite Agerpres.

În ritmul actual al expulzărilor - 6.514 în 2017, potrivit Ministerului de Interne italian -, acestea ar lua peste 75 de ani, au relevat canale media italiene.

Autoritățile de la Roma au dificultăți în a obține acordul țărilor de origine pentru returnări, iar Italia nu dispune decât de un număr limitat de centre de primire a migranților. Dar programul comun prevede deja ridicarea altora noi și majorarea la 18 luni a duratei maxime de cazare în aceste centre și transferul spre expulzări a unei părți din cei 4,2 miliarde de euro alocați în fiecare an primirii de migranți.

Cât despre stoparea cursului de migranți dinspre Libia, aceasta constituia deja prioritatea lui Marco Minniti, un fost comunist trecut prin serviciile secrete și devenit ministru de interne în decembrie 2016, care a reușit să reducă sosirile cu 80% la jumătatea lunii iulie 2017.

Datorită vechilor sale contacte în Libia, el a semnat acorduri cu autoritățile, dar și cu unele miliții locale pentru a-i bloca pe migranți. Iar cu sprijin european, Italia a format și echipat gărzile de coastă libiene pentru a face față acestei misiuni.

De la începutul anului, Ministerul de Interne italian a înregistrat 7.100 de sosiri prin Libia, precum și 3.500 prin Tunisia, Algeria și Grecia, în timp ce un bilanț al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) semnalează că gărzile de coastă libiene au interceptat peste 6.500 de migranți.

În afară de aceste cifre, s-a schimbat și procedura. Timp de mulți ani, gărzile de coastă italiene au coordonat de la Roma toate operațiunile de salvare în zonă. De acum înainte, ele transmit fiecare semnal la Tripoli, care își asumă din ce în ce mai multe operațiuni în acest sens.