ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ceea ce bioeticianul Virgiliu Gheorghe scria într-un studiu exhaustiv o confirmă acum informațiile apărute în presa occidentală: filmul de animație pentru copii "Frozen" promovează un mesaj homosexual. Personajul principal, prințesa Elsa, a fost creată ca gay, așa că acum, pe rețelele de socializare au fost lansate campanii prin care se vrea promovarea fetei ca prima eroină LGBT din lumea desenelor animate.

Filmul de animație produs de compania americană Disney, deși destinat copiilor,  a fost progresiv din două puncte de vedere. În primul rând, a reprezentat o cotitură în istoria tradiționlă a poveștilor cu prințese, făcând ca povestea să se concentreze doar pe puterea femeii și pe iubirea dintre cele două surori, scrie site-ul news-republic.com. 
În al doilea rând, filmul de animație a fost apreciat drept producția "cea mai prietenoasă LGBT" de până acum. De asemenea, actorul care pune vocea pentru principalul personaj masculin este 
Jonathan Groff, care a recunoscut că este gay.

Să nu-l uităm nici pe Oaken, unul dintre personaje, despre care  s-a spus încă de la început că, în mod clar, este cel mai gay personaj din lumea lui Disney, grație unei secvențe în care apare alături de ceea mulți au văzut a fi soțul său și de copilul lor.
 
Toate aceste argumente pălesc însă în fața deciziei celor de la Disney de a aduce într-o poveste pentru copii prima prințesă gay, scrie site-ul american. Pentru că, cum altfel decât o metaforă a acceptării propriei homosexualități, poate fi interpretată călătoria Elsei de acceptare a puterilor sale?  Iar una dintre replicile prințesei, "Let it go" (S-a întâmplat!) a devenit deja un imn al comunității gay.

Motive suficiente pentru susținătorii homosexualității. Așa că pe rețelele de socializare s-a pornit campania  #GiveElsaAGirlfriend (dați-i Elsei o iubită) prin care internauții doresc să încurajeze compania Disney să nu se oprească aici. Și să creeze mai multe personaje homosexuale în seria Frozen. Așa că au început să curgă mesaje de genul:
 
"O prințesă gay creată de Disney m-ar fi ajutat să mă simt mult mai normal în tinerețe. Reprezentarea este impoprtantă", a scris un internaut.

"#GiveElsaAGirlfriend (dați-i Elsei o iubită) pentru că asta va fi un pas important în cazul copiilor homosexuali care trebuie să fie iubiți și acceptați de la vârste mici", scrie un alt internaut.

#GiveElsaAGirlfriend pentru că un copil din cinci este gay, dar doar unul din zece se simte în siguranță pentru a spune asta", a comentat Anne.

Cel mai probabil, campania de încurajare a celor de la Disney de a aduce pe ecrane noi personaje cu înclinații homosexuale, va da rezultate, iar copiii vor fi "stimulați", așa cum pretind promotorii #GiveElsaAGirlfriend, să își exhibe latura gay. 

Această idee se regăsește și în studiul  mult mai aprofundat al filmului, în analiza dr. Virgiliu Gheorghe, cel mai apreciat bio-etician din țara noastră, din care redăm câteva concluzii importante:

"Chiar dacă majoritatea spectatorilor filmului nu au văzut nimic în spatele poveștii celor două surori, există un substrat simbolic, o parabolă, în care așa-zisa dramă a gay-lor (în cazul acesta, a lesbienelor) este redată și rezolvată simbolic în interiorul filmului. Vă dați seama ce risc presupune lucrul acesta! Un film care are o primă parte urmată de o a doua („Frozen Fever”), și poate o treia etc. (lucru care, în tradiția uriașului angrenaj comercial de la Hollywood, nu e deloc imposibil), îi va face pe copii mai mult decât prietenii personajelor „Frozen” – cu alte cuvinte, le va fi cu neputință să se mai împotrivească emoțional unei ideologii care, probabil, va fi din ce în ce mai transparentă în viitoarele episoade. Dacă adăugăm faptul că micii spectatori nu urmăresc numai o singură dată filmul, vom înțelege de ce arhetipurile comportamentale și stereotipurile mintale prezente acolo se vor înregistra profund în conștiința lor, proporțional cu impactul emoțional pe care narațiunea îl va produce.[...]
Astfel, trebuie să plecăm, în primul rând, de la puterile magice ale Elsei, care, în viziunea declarată chiar a homosexualilor[1] și lesbienelor[2], sunt o „puternică metaforă a homosexualității”. Elsa este „altfel” decât ceilalți oameni și, prin această deosebire, în fapt o putere pe care nu și-o poate controla, o poate omorî pe sora ei, Ana. Părinții, speriați, le duc pe ambele fetițe la un magician, care îi întreabă dacă puterea respectivă este înnăscută (clasicul „born this way”, „născut așa” al homosexualilor) sau dobândită în urma unui blestem. Părinții zic că este înnăscută, în felul acesta subliniindu-se faptul că astfel de lucruri, care pot fi văzute în mod obișnuit ca anomalii, sunt de fapt „înnăscute” – fapt care, în cazul homosexualilor, le scuză atracția și comportamentul.
Tot filmul „Frozen Fever” este o adevărată declarație de dragoste, declarația unui om îndrăgostit. Urmăriți declarațiile pe care Elsa le face Annei în acest filmuleț și veți constata foarte ușor că nu au nimic comun cu dragostea de soră: „Absolut nimic nu o să ne stea în cale. (…) Să văd cine ar putea să-mi stea în cale. (…) Îți ofer soarele și luna și cerul. (…) O să fac ca ziua de astăzi să fie perfectă, chiar dacă este ultimul lucru pe care o să-l mai fac, (…) pentru tot ceea ce reprezinți pentru mine”.