ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși pare greu de crezut, economia Rusiei gâfâie din ce în ce mai tare, iar vocile critice la adresa quasi-dictatorului Putin sunt din ce în ce mai numeroase și exprimate pe tonuri ridicate. Cu toate că mass-media este aproape în totalitate sub controlul statului, câteva ziare au găsit modalitatea de a exprima obiecții la adresa Kremlinului: prin preluarea unor materiale publicate în cotidianele occidentale, care sunt traduse fidel și adaptate pentru cititorul rus, un obișnuit mai degrabă al vodcăi decât al lui Pușkin. Oricum, studiind bine presa din Vest, se poate spune că rușii sau liderii acestora, atât de mult timp tolerați datorită contribuției majore la victoria împotriva nazismului, dar și a imensei piețe de desfacere pe care o reprezintă, au ieșit din grațiile redacțiilor din Paris, Berna sau Bruxelles. Ceea ce este chiar surprinzător de-a binelea, deoarece tocmai țările francofone, în mod special atașate de socialism și de comunism, au început să atace fățiș politica lui Putin și a aliaților acestuia.

Mentalitate sovietică în Rusia

Din câte se pare, unul dintre motivele pentru care Putin este încă popular în Federația Rusă, este faptul că mulți cetățeni consideră că actuala politică este strâns legată de cea din epoca sovietică. Spre exemplu, 52% dintre respondenții la un sondaj pe această temă ar dori revenirea la economia planificată. În același timp, simpatia pentru economia de piață nu a fost niciodată atât de jos, doar 26% dintre participanți fiindu-i favorabili, în timp ce 22% nu au nicio părere. În ceea ce privește modelul politic, situația este îngrijorătoare de-a binelea. Astfel, 37% se declară fani ai sistemului sovietic de conducere, 23% sunt mulțumiți de ceea ce se întâmplă în prezent și doar 13% mai spun DA democrației de tip occidental. Mai sunt, ce-i drept, 8% care vor "un alt fel de model" și destul de mulți, restul de 19%, care nu doresc să se pronunțe.

 Motivul pentru care modelul sovietic este încă atât de puternic reprezentant în mințile oamenilor nu trebuie căutat doar în criza economică în care se află țara după mai bine de doi ani de recesiune. În presa controlată de putere, ceea ce reprezintă între 70 și 80% din piața de media, sunt prezentate în exclusivitate lucrurile bune din acea perioadă, totul culminând cu victoria împotriva lui Hitler. Chipurile, o perioadă de stabilitate, de orgoliu național și în care știința sovietică a făcut miracole.


Revenirea la cultul lui Stalin

Uniunea Sovietică n-a dispărut niciodată din inimile oamenilor. Asta și din cauza faptului că destrămarea țării a coincis cu o brutală scădere a nivelului de trai al majorității rușilor. Kremlinul a dat dovadă de o jenă inacceptabilă atunci când a fost vorba să îndepărteze urmele trecutului. În context, statuile lui Stalin ocupă în continuare nestingherite piețele principale din marile orașe, dar mai ales de la orășele și de la sate. Cultul lui Stalin a revenit în forță, noi busturi sunt inaugurate în locuri din ce în ce mai nelalocul lor, cum ar fi grădinile spitalelor sau cele ale creșelor de copii, iar multe personalități culturale îi aduc elogii fără nicio opreliște. De exemplu, Vladimir Mediski, Ministrul Culturii, promovează în mod activ realismul din pictura sovietică și a deschis cu mare pompă luna trecută o expoziție a tablourilor portretistului preferat al lui Iosif Visarionovici. Opinia publică are o singură și mare idee și ține să o împărtășească tuturor: "pe vremea aceea nu se trăia foarte bine, dar barem știai la ce să te aștepți a doua zi. Aveai barem un minimum de siguranță socială."