ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fundația Bill & Melinda Gates susține Platforma Modulară de Identificare cu Sursă Deschisă (MOSIP), un sistem global de identificare digitală.

Fundația Gates, din Seattle, fidelă Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite, a susținut în mod activ proiectele MOSIP, cu un angajament considerabil de 10 milioane de dolari, relatează Reclaim the Net.  

Scopul Fundației este propulsarea unui cadru universal de identificare digitală, vizând în special economiile cu venituri mici și medii. Dar, după cum a arătat istoria, astfel de progrese sunt adesea potențiale capcane, în special în ceea ce privește confidențialitatea.

Inițiativa MOSIP, deși modelată după sistemul controversat de identificare digitală de stat (Aadhaar) al Indiei, inițiat în 2009, trezește o multitudine de îngrijorări.

Deși Aadhaar a stârnit interesul la nivel global, diferite țări s-au confruntat cu provocări precum sisteme comerciale potențial costisitoare și mai puțin transparente, ceea ce a dus la „dependența de furnizori” și o potențială utilizare greșită a datelor utilizatorilor.

În timp ce Filipine a fost printre primele care au adoptat sistemul, 11 țări, predominant din Africa, i-au urmat exemplul. Cu toate acestea, cu peste 90 de milioane de ID-uri digitale distribuite deja în Filipine, Etiopia și Maroc, amploarea colectării datelor și riscurile potențiale asociate cu încălcările [de confidențialitate] sau utilizarea abuzivă au devenit alarmant de evidente.

Adaptarea MOSIP la cerințele unice ale fiecărei țări înseamnă colectarea și personalizarea unor cantități mari de date personale. Sistemul, deși se laudă cu un ecosistem de peste 80 de furnizori, ridică semnale roșii.

Cu cât este mai mare numărul de furnizori, cu atât potențialele puncte de acces pentru încălcări ale securității datelor sunt mai mari. Deși MOSIP oferă cursuri gratuite, prezentări de produse și un proces de certificare, complexitatea gestionării mai multor furnizori din diferite țări poate pune în pericol confidențialitatea datelor personale.

Planul ambițios al MOSIP de a înregistra 1 miliard de persoane în următorul deceniu nu face decât să intensifice îngrijorările. În timp ce Fundația Gates consideră că sistemele de identificare digitală sunt parte integrantă a promovării infrastructurii publice digitale (DPI), care se pretinde că va stimula creșterea economică, riscurile la adresa vieții private nu pot fi ignorate.

Datele cu caracter personal au devenit la fel de valoroase ca aurul, iar promovarea unor sisteme de identificare digitale atât de extinse, cu astfel de intenții globale, trebuie să fie examinate critic. Confidențialitatea rămâne un drept fundamental, iar orice compromis asupra acestuia, oricât de avansat sau inovator ar fi motivul, necesită o analiză riguroasă. ID-ul digital subminează confidențialitatea.