ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros a anunțat luni că a decis încetarea activităților sale în Turcia, la câteva zile după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe miliardar că încearcă să divizeze și să destrame națiuni, transmite Reuters.

Fundația a explicat că a fost ținta unor „acuzații lipsite de temei'” în media turce, ceea ce îi face imposibilă continuarea activității sale.

Fundația a fost vizată și de o anchetă recentă a Ministerului de Interne turc, care a încercat să demonstreze o legătură între această organizație și protestele masive din zona parcului Gezi din Istanbul din urmă cu cinci ani.

''Aceste eforturi nu sunt noi și sunt în afara realității'', a precizat Fundația pentru o Societate Deschisă, anunțând că va cere lichidarea judiciară și își va dizolva operațiunile în cel mai scurt timp posibil.

Unul din fondatorii săi în Turcia, Hakan Altinay, s-a aflat în lotul de 13 persoane reținute în urmă cu zece zile, sub acuzația că l-au sprijinit pe activistul încarcerat Osman Kavala într-o tentativă de răsturnare a guvernului prin proteste de masă.

Într-un discurs rostit săptămâna trecută, Erdogan a făcut o legătură între cei arestați și Soros.

Potrivit AFP, Osman Kavala, o figură proeminentă a societății civile din Turcia, este încarcerat de peste un an, fiind suspectat de autorități că a finanțat manifestațiile antiguvernamentale din 2013 și de legături cu puciul eșuat din 2016.

'„Cine se află în spatele lui (Osman Kavala)? Celebrul evreu ungur Soros. Acest individ trimite oameni în toată lumea pentru a diviza și destrăma națiuni și folosește banii mulți pe care îi are în acest scop'', a declarat Erdogan miercurea trecută la Ankara.

''În același fel, reprezentantul lui în Turcia (...) își folosește mijloacele pentru a-i susține pe cei care încearcă să destrame și să divizeze această țară'', a mai afirmat Erdogan, în fața unor aleși locali.