ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anunțul premierului grec privind organizarea unui referendum a provocat un val de panică în rândul grecilor, care s-au așezat, dis-de-dimineață, la cozi la bănci și bancomate pentru a-și retrage banii din conturi, relatează Daily Telegraph. 


Miniştrii de Finanţe din Zona Euro, reuniți ieri la Bruxelles în cadrul Eurogrupului, au refuzat să extindă, după data de 30 iunie, programul de ajutor pentru Grecia, relatează surse citate de AFP.  Astfel, Grecia trebuie să plătească datoriile de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.
 
Referendumul propus de guvernul grec privind ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi (UE, FMI) a fost aprobat de majoritatea parlamentului grec în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, relatează AFP, Reuters și DPA, citate de Agerpres.

Potrivit textului propunerii pentru referendum, grecii vor trebui să spună 'DA' sau 'NU' măsurilor propuse vineri guvernului Tsipras de către creditorii Atenei, UE și FMI, în cadrul ultimului ciclu de negocieri dintre cele două părți, care durează de la sfârșitul lunii februarie.

 Anunțul premierului grec a provocat un val de panică în rândul grecilor, care s-au așezat, dis-de-dimineață, la cozi la bănci și bancomate pentru a-și retrage banii din conturi, relatează Daily Telegraph. 

Dar, în cursul săptămânii care separă Grecia de referendum, anunțat prin surprindere vineri seara, Grecia, din lipsă de bani, va fi expusă riscului unor seisme financiare în serie: pe 30 iunie, riscă să nu ramburseze către FMI un împrumut de 1,5 miliarde de euro și, în aceeași, zi va înceta planul de asistență financiară de care beneficiază Atena din 2012.

Considerând că Grecia a rupt negocierile în curs, țările din zona euro au refuzat practic sâmbătă să prelungească planul până la referendum, cum cerea guvernul grec, cu riscul ca, în următoarele zile, BCE să taie ultimul canal de finanțare a băncilor grecești.