ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul prim-ministru Ehud Barak (foto) a recunoscut pe Twitter că țara sa deține un arsenal nuclear. Apoi a șters mesajul, realizând că astfel plasează Israelul în afara legii internaționale.

Într-o postare pe Twitter, Barak și-a exprimat îngrijorarea legată de prezența tot mai serioasă a elementelor ultra-naționaliste și ultra-religioase în guvernul Netanyahu.

Fostul prim-ministru al Israelului din perioada 1999-2001, Ehud Barak a scris în mesajul său:

„În discuțiile dintre israelieni și diplomații occidentali, sunt exprimate îngrijorări profunde în legătură cu posibilitatea ca, dacă lovitura de stat reușește în Israel, o dictatură mesianică – care deține arme nucleare și își dorește în mod fanatic o confruntare cu Islamul pentru Muntele Templului – se va instala în centrul Orientului Mijlociu.”

Muntele Templului din Ierusalim este un loc sfânt revendicat atât de evrei cât și de islamici.

Acolo a fost construit Templul lui Solomon, distrus prima dată de babilonieni, în 587-586 î.Hr., și a doua oară de romani, în 66-73 d.Hr.

De pe același munte, islamicii cred că profetul Mahomed s-a înălțat la cer, la începutul secolului VII d. Hr.

Drept urmare, peste ruinele templului a fost ridicată Moscheea Al-Aqsa, al treilea loc sfânt al religiei islamice.

Evreii cred că este de datoria lor să construiască Templul pentru a treia oară înainte de venirea lui Mesia. Locul, fiind ocupat de Moscheea Al-Aqsa. evreii radicali doresc demolarea acesteia, pentru a putea ridica Al Treilea Templu.

Printre aceste forțe radicale se numără și Partidul Religios Sionist, condus de ministrul de Finanțe, Bezalel Smotrich, de care se plânge Barak.

În ultimele zile, în fața moscheii Al-Aqsa au avut loc ciocniri violente între poliția israeliană și credincioșii musulmani, iar extinderea conflictelor a dus la o reizbucnire a războiului dintre Israel și Liban.

Însă, postarea lui Ehud Barak este mai explozivă decât aceste ciocniri.

Că Israelul are arme nucleare, este secretul lui Polichinelle. Un fost tehnician a dezvăluit acest lucru încă din 1986. Dimensiunea arsenalului nuclear al Israelului este estimată între 90 și 200 de focoase nucleare.

Cu toate acestea, până acum era vorba doar de informații neoficiale, niciodată recunoscute de Israel.

De aceea, Israelul nu s-a alăturat Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare. El face parte dintr-un grupuscul de cinci țări care nu au semnat acest tratat, alături de India, Pakistan, Coreea de Nord și Sudanul de Sud.

Or, acum, prin postarea sa imprudentă pe Twitter, Ehud Barak și-a dat de gol OFICIAL țara că are arme nucleare.

Dar consecințele acestui gest sunt și mai grave: potrivit unui act legislativ numit „amendamentul Symington”, din 1976, Statele Unite nu au voie să ofere ajutor economic și militar țărilor care dețin tehologia de reprocesare nucleară și nu se supun inspecțiilor internaționale, în virtutea Tratatului de Neproliferare.

În condițiile în care Ehud Barak, un fost premier al Israelului, a recunoscut că țara sa are arsenal nuclear, înseamnă că administrațiile americane, care trimit anual Israelului ajutoare de miliarde de dolari, încalcă legea.

Dându-și seama (sau atrăgându-i-se atenția) de gafa pe care a făcut-o, Barack și-a șters la scurt timp postarea.

Însă gestul său toarnă și mai mult gaz peste focul tensiunilor din regiune.