Poliția din Hong Kong a aruncat sâmbătă cu gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii antiguvernamentali, determinându-i să se regrupeze și să se adune în altă parte pe parcursul încă unui weekend tensionat, încins și agitat, informează agenția de știri Reuters

Săptămânile de proteste din ce în ce mai violente au afundat Hong Kong-ul în cea mai mare criză politică a ultimelor decenii, punând autoritatea ceentrală chineză din Beijing în fața unei serioase provocări.

Activiștii s-au adunat din nou sâmbătă în Hong Kong, câteva mii dintre aceștia ocupând terminalul de sosiri al aeroportului pentru a doua zi consecutiv, în timp ce în alte părți din oraș Poliția și-a dovedit din nou voința de a-i evacua rapid și forțat pe protesatatri de pe străzi. Ceea ce a degenerat într-o fugărire a demonstranțilorpână noaptea târziu.

Gaze lacrimogene au fost întrebuințate fără prea multe avertizări după ce câteva sute de activiști, care marșăluiseră prin Tai Po, în nord, au baricadat o intersecție din cartierul Tai Wai la căderea întunericului.

Aceștia s-au împrăștiat, întrucât fumul înecăcios a umplut și gara feroviară, provocând lacrimi călătorilor.

Manifestanții au reapărut în Kowloon, un mare district urban din partea continentală a portului Hong Kong, fiind întâmpinați de polițiștii secției Tsim Sha Tsui cu salve de gaze lacrimogene, care i-au alungat pe turiștii din apropiere cu lacrimi în ochi.

Au urmat mai multe schimburi de ostilități între polițiști și protestatarii purtând caschete și măști de protecție, de cele mai multe ori retrăgându-se când poliția trăgea cu gaze lacrimogene sau înainta cu scuturi și bastoane, extenuând autoritățile și ajutând prea puțin la soluționarea confruntării care trenează din luna iunie.

Magazinele de lux au fost surprinse în mijlocul protestelor, unii cumpărători făcând chiar fotografii poliției anti-revolte, în timp ce alte sute de participanți îi insultau pe ofițeri.

În timp ce demonstranții, majoritatea tineri, promit să continue lupta și să nu renunțe la ieșirea în stradă, reprezentanții autorităților regionale îi acuză pe „activiștii ilegali” de subminarea economiei și prejudicierea vieții cotidiene a cetățenilor. 

Protestatarii nu par decât să recidiveze. Aceștia au îndreptat sâmbătă seară fascicule laser către poliția anti-revoltă și au adunat cărămizi și materiale de construcție abandonate pentru a baricada drumurile din Kowloon.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews