ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul rus în rezervă Nikolai Antoshkin a afirmat că avioanele militare americane „nu au ce căuta în Marea Neagră", o mare care este „închisă". Reacția lui Antoshkin a venit după ce Statele Unite ale Americii au acuzat Rusia că a șicanat unul dintre avioanele sale într-un mod „nesigur" deasupra Mării Negre, relatează „Newsweek".

Potrivit Pentagonului, citat de CNN, respectivul incident a avut loc sâmbătă, când un avion rusesc de vânătoare de tip Su-30 a interceptat într-un mod „nesigur" un aparat de zbor de supraveghere US P-8A Poiseidon.    

Un oficial american din marina militară a afirmat că manevrele rușilor au durat timp de 24 de minute.   

„Avionul SUA opera în spațiul aerian internațional și nu a făcut nimic pentru a provoca acest comportament rus", a declarat Michelle Baldanza, purtătoare de cuvânt a Pentagonului.   

„Acțiunile nesigure au potențialul de a produce prejudicii grave și de a duce la rănirea tuturor membrilor echipajelor implicate", a adăugat ea.  

 Armata rusă a confirmat ulterior că interceptarea a avut loc deasupra apelor internaționale, însă nu a spus nimic despre acuzațiile potrivit cărora manevrele au fost nesigure și nici nu a dat detalii despre cele întâmplate, precizează „Newsweek".   

În acest timp, incidentul a fost prezentat de presa rusă, care s-a arătat sceptică în privința afirmațiilor că forțele aeriene ruse ar fi avut vreo vină.    

Canalul de televiziune de stat Rossiia 24 a relatat că aparatul rus de zbor „a stricat planurile avionului american de recunoaștere", iar radio Sputnik a citat un profesor de la Academia rusă de studii militare care a afirmat că „aviația militară (a Rusiei) nu zboară în acest mod".   

Intervievat de agenția de presă rusă RIA Novosti, fostul comandant-adjunct al forțelor aeriene ruse Nikolai Antoshkin a respins reacția SUA.    

„Americanii nu au ce căuta în Marea Neagră. Aceasta este o mare închisă", a spus generalul în rezervă, amintind cu regret că în perioada sovietică, atunci când Moscova controla toate porturile din Marea Neagră, mai puțin cele ale Turciei, forțele aeriene străine nu zburau liber peste ape, adaugă „Newsweek"