ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tribunalul de la Haga l-a condamnat pe generalul Ratko Mladici, fost comandant al Armatei sârbilor bosniaci în timpul războiului din fosta Iugoslavie, la închisoare pe viață, informează agenția Tanjug.

Mladici a fost acuzat de genocid împotriva a 7.000 de oameni pieriți la Srebrenița, pentru persecuția musulmanilor și a croaților pe teritoriul Bosniei, violarea legilor războiului și luarea ca ostatici a forțelor de menținere a păcii trimise de oNU.

Mladici a fost găsit vinovat de aproape toate acuzațiile.

„Crimele comise sunt printre cele mai oribile cunoscute în istoria umanității, inclusiv genocidul și exterminarea. Apărarea s-a referit la diferiți factori, la intențiile bune, caracterul onest, sănătatea șubredă și vârsta înaintată a inculpatului. Acest complet consideră că acești factori au puțină spre zero influență”, a spus judecătorul Alphons Orie, la citirea verdictului. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Mladici a fost arestat în mai 2011 în Serbia, după ce s-a ascuns timp de 12 ani. A fost extrădat la Haga acolo unde procesul a început un an mai târziu.

Fostul ofițer al armatei iugoslave - avea gradul de colonel la începutul conflictului - a venit în sală într-o stare bună, făcându-și cruce înainte de începerea ședinței. Cu toate astea, pe parcurs, ședința a fost întreruptă pentru că lui Mladici i s-a făcut rău din cauza presiunii arteriale, medicii fiind nevoiți să intervină.

La revenirea de la tratament, Mladici a refuzat să ia loc pe scaun și a strigat că „tot s-a spus e o minciună”. A fost avertizat să înceteze, i s-a tăiat microfonul, iar apoi a fost scos din sală. Cu acest verdict s-a încheiat activitatea Tribunalului de la Haga.

Președintele Serbiei, Alexandar Vucici, a îndemnat la calm, cerându-le concetățenilor săi să privească la viitor.

„Mesajul meu pentru ceilalți este să nu calce pe rana deschisă a sârbilor și mi-e teamă că dacă sârbii ar începe să urască tot ce e în jurul lor, ne vom întoarce la trecut”, a spus liderul de la Belgrad.