ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


”Eu nu văd prăbușirea UE, văd irelevanța sa crescândă în legătură cu oricare dintre problemele care sunt în joc”, a declarat politologul George Friedman, cunoscutul analist american.

Friedman consideră că viitorul UE este imprevizibil, deoarece nimeni nu reușește să ia decizii pe chestiuni importante, nici măcar decizia dizolvării ei.
 
”Ce se va întâmpla este ceea ce se întâmplă acum: Europa va lua tot mai puține decizii, iar statele membre vor acorda din ce în ce mai puțină atenție acestor decizii”.

Politologul spune că liderii UE iau decizii fără a-i consulta pe cetățeni și fără a înțelege consecințele, motiv pentru care unele state membre sunt nevoite să ignore aceste decizii.
 
”Clădirile de la Bruxelles vor continua să emită reguli, iar toți ceilalți vor continua să facă ce știu ei mai bine. De exemplu, această regulă că, dacă sunteți deponent într-o bancă sunteți și investitor. E un exemplu de decizie luată fără să se înțeleagă consecințele. O persoană simplă are nevoie de bani și îi ține în bancă pentru a fi în siguranță. El nu are nici o idee că investește bani (...) Ai pus banii în bancă, pentru a evita riscul și acum descoperi că ai un risc”, a spus politologul, potrivit euroactiv.com.

Un alt exemplu oferit de Friedman este ”descoperirea Germaniei cum că Polonia și Ungaria ar fi state fasciste. Am văzut state fasciste și e un drum lung de parcurs înainte ca aceste două țări să ajungă state fasciste. Germania a identificat acest lucru ca fiind o problemă, cu tot ceea ce se întâmplă în jurul ei.  Deci ce face Polonia? Același lucru a făcut Ungaria: ignoră atitudinea Germaniei, pentru că nu contează. UE va continua să existe, dar se va scufunda, în cel mai fericit caz, în irelevanță".

Pe de altă parte, Friedman a punctat, potrivit evz.ro: ”SUA sunt pregătite să organizeze un cordon sanitar împotriva Rusiei.” ”Rușii știu acest lucru și sunt convinși că SUA doresc să fărâmițeze actuala Federație Rusă”, a spus Friedman. 

El a comparat actualul context geopolitic regional cu fabula în care se zice că "nu vrem să te ucidem, vrem doar sa te rănim un pic”.
 
”Nimeni nu a ocupat permanent Rusia. Dar Rusia a avansat mereu spre Vest. Întrebarea care se pune pentru ruși este: vor reuși să păstreze o zonă tampon, care e cel puțin neutră sau Vestul va penetra atât de mult teritoriul Ucrainei încât vor ajunge la 90 de kilometri de Stalingrad și 450 de km de Moscova? Pentru Rusia, statutul Ucrainei ține de amenințarea existențială și rușii nu pot renunța la acest teritoriu. Pentru SUA, în cazul în care Rusia reușește să păstreze Ucraina, întrebarea este: unde se va opri?”, a conchis Friedman.