ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ultimele schimburi de replici dintre Moscova și Kiev l-au făcut pe analistul american George Friedman să afirme că "rușii caută o justificare pentru a acționa împotriva Ucrainei. Modelul nostru analitic prezice că Rusia va face o mișcare decisivă pentru a schimba situația din Ucraina, inclusiv pe plan militar".

"Ucraina este prea importantă pentru ei (ruși -n.n.) din punct de vedere strategic pentru a accepta mai puțin decât un guvern neutru la Kiev. Un guvern pro-occidental cu legături strânse cu SUA poate duce la evoluții periculoase, din punctul Rusiei de vedere. De-aceea, ne așteptăm ca rușii să ia măsuri semnificative - diplomatice, economice și/sau militare", scrie Friedman pe siteul noii sale agenții, Geopolitical Futures.

În ceea ce privește acțiunea militară a Rusiei, Friedman afirmă că cea mai mare problemă pentru Moscova ar fi o implicare a aviației americane în regiune.

"Avioanele americane F-16 și F-15, împreună cu bombardiere strategice și avioane de luptă mai noi, aveau ca scop oprirea unei invazii sovietice, chiar dacă mai departe spre vest. SUA are încă posibilitatea să slăbească decisiv capacitatea de luptă a blindatelor rusești. SUA au relații strânse cu România și Polonia și este interesant că rușii au creat probleme la granița cu Polonia la Kaliningrad. SUA și-ar strânge avioanele în aceste două țări, precum și în Germania, dacă ar intra în confruntare cu Rusia. Dar forța necesară nu este strânsă încă și deplasarea ei ar dura o vreme", scrie Friedman.

Americanii au două baze militare în România, la Mihail Kogălniceanu în județul Constanța și la Deveselu, în județul Olt.

Recent, Rusia a acuzat Ucraina că a trimis sabotori în Crimeea, dar oficialii de la Kiev au negat. Diplomația de la Moscova a amenințat cu tăierea relațiilor diplomatice cu Kiev-ul.