ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, a declarat că gestul ministrului de externe ungar, Peter Szijjarto, de a interzice diplomaților să participe la recepțiile organizate de Ziua Națională a României, este lipsit de eleganță.
 
„Este o lipsă de eleganță din partea lor, și eu cred că trebuie să ne aducem din când în când aminte că suntem în secolul XXI, suntem aliați, parteneri în Uniunea Europeană, și nu suntem în secolul XIX", a afirmat Maior.

Conform publicației hvg.hu, Szijjarto le-a cerut diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie.

La cererea jurnaliștilor de la Budapesta, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior de la Budapesta a confirmat ordinul.

„Din moment ce poporul maghiar nu are absolut nimic de sărbătorit pe 1 Decembrie, ministrul de Externe și al Comerțului exterior le interzice tuturor angajaților ministerului să participe la festivitățile organizate cu ocazia zilei naționale a României", a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de presa ungară.

Ministerul român de Externe a catalogat decizia lui Szijjarto drept "greu de înțeles, cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează însăși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică. România a fost și este un stat care va rămâne profund atașat respectului acestor valori".