ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul de la Kiev a adoptat joi, în Săptămâna Patimilor, legea „cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, care aduce atingere identității celor 600.000 de români din Ucraina. Bucovinenii, herțenii și basarabenii sunt urmași ai locuitorilor Regatului României din teritoriile invadate în 1940 de U.R.S.S. și care, după 1991, au rămas împărțite între republicile ex-sovietice Ucraina și R. Moldova.
 
Candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion a declarat în acest sens că imediat ce își va prelua mandatul de eurodeputat, va informa toate instituțiile europene abilitate și va cere măsuri urgente pentru împiedicarea promulgării legii de către noul președinte ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Lovitură grea pentru românii noștri din Ucraina! S-a adoptat legea care va reduce la tăcere limba română în Ucraina, iar acest lucru s-a petrecut cu încălcarea Cărții europene a limbilor minoritare și regionale, a Convenției cadru pentru protecția minorităților naționale, dar și a altor norme de drept international. De îndată ce preiau mandatul de europarlamentar, acest subiect va fi pe masa instituțiilor europene, iar o delegație a Parlamentului European se va deplasa la Cernăuți și Kiev!”, a precizat George Simion, candidat independent la europarlamentare.

Candidatul independent la alegerile europarlamentare din 26 mai susține respectarea drepturilor românilor din jurul granițelor și Balcani. 

„Românii din Cernăuți și Herța, Maramureșul istoric, Sudul Basarabiei, Vidin și Timoc, dar și alte comunități istorice românești dispar, iar noi suntem martorii nepuntincioși ai acestei dispariții. Li se închid școlile, bisericile, li se interzic ziarele. Toți acești români au nevoie de o voce la nivel european. Voi semnala în Parlamentul European fiecare încălcare a drepturilor românilor din jurul granițelor și Balcani și îi voi trage la răspundere pe vinovați”, a declarat George Simion în cadrul unui comunicat de presă.

În controversata și contestata lege se propune ca limba ucraineană să devină obligatorie în instituțiile de învățământ preșcolar, extrașcolar și în instituțiile de învățământ superior. Totodată, în ciclul primar și grădinițe este permisă studierea în paralel a limbilor minorităților naționale (prin crearea unor clase sau grupuri separate), cu excepția universităților. Învățământul în universități ar trebui să se desfășoare exclusiv în limba ucraineană, dar este permisă predarea uneia sau mai multor discipline în una din limbile oficiale ale U.E. 

Popoarelor băștinașe din Ucraina le este garantat dreptul la învățământ în limba maternă. Proiectul de lege nu menționează lista exhaustivă a acestor popoare, cu excepția tătarilor din Crimeea, care sunt menționați separat. Comunitatea românească din Ucraina nu are statut de popor băștinaș. 

De asemenea, legea privind limba ucraineană presupune ca toate evenimentele culturale să aibă loc în mod obligatoriu în limba de stat. Spectacolele teatrale în alte limbi va trebui să fie însoțite de subtitrări în limba ucraineană. De asemenea, evenimentele publice (simpozioane, mese rotunde ș.a.) pot avea loc doar în limba ucraineană sau engleză. 

Nerespectarea cerințelor legislației lingvistice se va pedepsi cu amenzi usturătoare. De exemplu, funcționarii publici care vor fi găsiți vinovați de neglijarea limbii ucrainene vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 3.400-6.800 grivne. Regula se referă și la mediile de informare tipărite care, dacă nu vor avea dublaj ucrainean, vor fi amendate cu suma de 6.800-8.500 grivne (aproximativ 220-300 de euro).