ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru miliardarul finanțator de ong-uri, George Soros, toți criticii săi sunt „dictatori” care nu vor reuși. Soros vorbește intr-un interviu pentru NYT despre „filantropia politică”, globalismul pe care l-a promovat prin „societățile sale deschise”, și, desigur despre alegerile viitoare din America. Își anunță și favoritul, în care, desigur, va pompa bani: democrata Elisabeth Warren, una dintre exponentele aripii radical-progresiste a democraților, 

„Sunt foarte mândru de dușmanii pe care îi am”, a declarat Soros pentru New York Times într-un interviu publicat vineri, în care profețește încrezător că opoziția suveraniștilor față de filosofia sa globalistă va fi lichidată și că o reacție împotriva naționalismului în stil Trump se prefigurează tot mai mult.

Globalismul – pe care îl definește ca pe o societate integrată și deschisă, sub stat de drept – este puțin în afara jocului dictat de rivalii progresiștilor. În schimb, spre regretul său, abordarea lui Trump cu „America First”, dezbaterile despre Brexit și războaiele comerciale au ocupat primele pagini ale mass-media și asta deranjează.

Soros a tunat la adresa președintelui american, pe care l-a numit „o aberație”, susținând că „ceea ce a făcut în Orientul Mijlociu” - eliminarea trupelor de la granița turco-siriană și faptul că a permis să se stabilească pacea cu un acord între Rusia și Turcia - „vor contribui la dispariția sa anul viitor”.  El crede că globalismul se va întoarce în forță, punând capăt naționalismului reprezentat de Trump și Brexit.


„Cred că voi reuși și ajuta să dispară anul viitor. Deci mă aștept ca lucrurile să se îmbunătățească”, a spus magnatul american.

În schimb, Soros recunoaște, fie și cu jumătate de gură, că globalismul pe care l-a promovat a pierdut bătălia. „Trebuie să recunosc că valul s-a întors împotriva mea, dar nu cred că am eșuat”, a spus Soros.

Interviul oferit The New York Times mai are un rost – susținerea electorală a lui Elizabeth Warren pentru alegerile primare din Partidul Democrat. Soros consideră că Warren, una dintre exponentele aripii radical-progresiste a democraților, este candidatul democrat cu cele mai mari șanse de a-l învinge pe Donald Trump în noiembrie 2020. Ea este persoana care trebuie să-i bată clar”, a spus el. „Nu iau o poziție publică, dar cred că este cea mai calificată pentru a fi președinte”.

„Dacă aveți cu adevărat principii în care credeți, atunci trebuie să luptați pentru ele, fie că câștigați sau pierdeți”, a adăugat el.

„Când m-am implicat în ceea ce eu numesc filantropia politică, acum 40 de ani, ideea societății deschise era în ascensiune, iar societățile închise se deschideau”, a spus Soros. „Acum, societățile deschise sunt în defensivă, iar dictaturile încep să se extindă”, consideră magnatul american care, pe lângă lobby, finanțează o serie de organizații neo-liberale.

„Sunt în favoarea impozitării celor bogați”, a mai spus Soros, „inclusiv cu o taxă pe avere”. Lucru care, spune el, se aliniază cu una dintre politicile centrale ale lui Warren, dar recunoaște în același timp că opinia lui „creează o problemă morală pentru mine”.

Magnatul american consideră și că Wall Street va avea o mică influență în acest ciclu electoral. „Există mai multe „străzi principale” în America decât Wall Street”, a spus el. „Deci nu cred că Wall Street, în afară de a fi o sursă de bani, va avea un rol în alegerea președintelui”.

În ceea ce privește China, Soros a declarat că îl consideră pe președintele chinez Xi Jinping „cea mai gravă amenințare pentru o societate deschisă”. „Este un sistem diferit. Este diametral opus față de al nostru”. Și a adăugat: „Nu sunt deloc anti-chinez. Sunt doar anti Xi Jinping”.

Deși presa progresită îl prezintă ca pe un bătrânel de 89 de ani, Soroș însuși spune că „istoria nu-și urmează propriul curs. Sunt angajat cu adevărat în a o face să meargă pe direcția corectă”.


Soros a  finanțat în ultimi ani organizații media precum Democracy Now! și Media Matters, grupuri pro-imigrație precum Centrul Național pentru Dreptul Imigrării și Institutul pentru Politici Migratorii, think-thank-uri precum Institutul Aspen și Centrul pentru Progresul American, organizații de strângere de fonduri precum MoveOn.org, care pun bazele protestelor anti-Trump și grupuri politice intervenționiste cum este Centrul Global pentru Responsabilitatea de a Proteja. El a donat deja câteva milioane democraților americani pentru campania din 2020.