Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut iertare polonezilor pentru atrocitățile suferite de țara lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Maas a vorbit în capitala poloneză la comemorarea revoltei din Varșovia din 1944.
 
„Am venit aici pentru a onora memoria celor morți și în semn de respect față de familiile celor morți și dispăruți și pentru că vreau să cer iertare poporului polonez. Mi-e rușine de ce au făcut germanii țării dumneavoastră, în numele Germaniei”, a spus Maas. Germania poartă responsabilitatea acestei orori, a subliniat Maas, adăugând că îi este rușine de faptul că înăbușirea brutală a insurecției „a fost ascunsă prea mult timp după război”. În anii de după război, polonezii au fost de multe ori cei care au întins mâna reconcilierii, a mai remarcat Maas, referindu-se la scrisoarea trimisă în 1965 de către episcopi polonezi unor episcopi germani, cu mesajul: „Iertăm și cerem iertare”. 

El spunea anterior că, deși Germania se simte responsabilă din punct de vedere moral, problema reparațiilor pentru Polonia este închisă. Omologul său polonez, Jacek Czaputowicz, a replicat, într-un discurs separat. că Polonia nu poate accepta poziția Germaniei, care exclude despăgubirile de război.

Divergențele nu vor împiedica însă comemorările comune la 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, care vor avea loc pe 1 septembrie. Președintele german Frank Walter Steinmeier a anunțat că va lua parte la evenimentele de comemorare din Polonia, unde va participa și președintele american, Donald Trump.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews