ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut iertare polonezilor pentru atrocitățile suferite de țara lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Maas a vorbit în capitala poloneză la comemorarea revoltei din Varșovia din 1944.
 
„Am venit aici pentru a onora memoria celor morți și în semn de respect față de familiile celor morți și dispăruți și pentru că vreau să cer iertare poporului polonez. Mi-e rușine de ce au făcut germanii țării dumneavoastră, în numele Germaniei”, a spus Maas. Germania poartă responsabilitatea acestei orori, a subliniat Maas, adăugând că îi este rușine de faptul că înăbușirea brutală a insurecției „a fost ascunsă prea mult timp după război”. În anii de după război, polonezii au fost de multe ori cei care au întins mâna reconcilierii, a mai remarcat Maas, referindu-se la scrisoarea trimisă în 1965 de către episcopi polonezi unor episcopi germani, cu mesajul: „Iertăm și cerem iertare”. 

El spunea anterior că, deși Germania se simte responsabilă din punct de vedere moral, problema reparațiilor pentru Polonia este închisă. Omologul său polonez, Jacek Czaputowicz, a replicat, într-un discurs separat. că Polonia nu poate accepta poziția Germaniei, care exclude despăgubirile de război.

Divergențele nu vor împiedica însă comemorările comune la 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, care vor avea loc pe 1 septembrie. Președintele german Frank Walter Steinmeier a anunțat că va lua parte la evenimentele de comemorare din Polonia, unde va participa și președintele american, Donald Trump.