Presa germană scrie că trupe staționate la o bază aeriană din Turcia au început să fie transferate la o bază din Iordania. Luna trecută parlamentul german a aprobat mutarea, după ce Turcia împiedicase niște politicieni germani să viziteze baza aeriană Incirlik. Tensiunile dintre Berlin și Ankara sunt în creștere de câteva luni, informează Agerpres.


Retragerea de la baza Incirlik, aprobată luna trecută de parlamentul german, marchează un pas suplimentar într-una din numeroasele dispute bilaterale, care variază de la campania de represiune dusă de Ankara după puciul eșuat de acum un an și până la campania politică a unor oficiali turci în Germania.

Avioanele Tornado germane urmează să mai opereze de la baza Incirlik până la sfârșitul iulie ca parte a unei misiuni care oferă zboruri de recunoaștere în sprijinul operațiunilor coaliției conduse de SUA împotriva Statului Islamic în Irak și Siria.

Între timp, materialul necesar urmează să fie mutat la o nouă bază aeriană din Iordania, unde avioanele sunt programate să ajungă până în octombrie.

Un avion de realimentare german a părăsit duminică baza Incirlik pentru Iordania, a precizat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării german.

Un oficial turc a confirmat că retragerea a început, spunând că ministrul Apărării german l-a informat pe omologul său turc în legătură cu data retragerii la întâlnirea pe care cei doi au avut-o la recenta reuniune NATO de la Bruxelles.
 
În paralel, cancelarul  Angela Merkel a declarat sâmbătă că are în continuare „divergențe profunde” cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după întâlnirea lor de la reuniunea G-20 de la Hamburg. Merkel a precizat că unul dintre subiectele în dezacord este respectarea drepturilor omului: în Turcia au avut loc numeroase arestări după tentativa de lovitură de stat din 2016.