ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, ar fi oferit Greciei suma de 50 de miliarde de euro, pentru ca Atena să revină la vechea monedă, drahma, într-o discuţie cu fostul său omolog, Yanis Varoufakis, informează presa internaţională, citând o sursă anonimă din anturajul demnitarului de la Berlin.

Persoana care a dezvăluit această informaţie l-a caracterizat pe Wolfgang Schäuble drept un "european adevărat" care nu are nimic contra Greciei, dar unul dornic de a aplica un tratament sever zonei euro, pentru un scop nobil.

Wolfgang Schäuble şi-a bazat raţionamentul pe faptul că Syriza, fiind un partid de stânga anti-european, ar fi de acord, întrucât o astfel de măsură ar fi în concordanţă cu propria ideologie. Presa franceză a scris că ministrul german i-ar fi întrebat direct pe oficialii greci câţi bani ar dori pentru ca Atena să iasă din zona euro înainte de referendumul din 5 iulie.

Totuşi, Schäuble nu ar fi precizat şi de unde ar fi luat acei bani, în cazul în care Grecia ar fi fost de acord cu propunerea sa, dar jurnaliştii sunt de părere că o parte din aceştia, 35 de miliarde, ar fi putut proveni din banii datoraţi de Atena până în 2020.

De asemenea, dacă grecii ar fi optat pentru un Grexit, mai mult de 300 de miliarde din datorie ar fi revenit creditorilor, dar guvernul condus de Alexis Tsipras ar fi avut la îndemână 50 de miliarde, pentru a-şi reforma sistemul financiar.

După ce Alexis Tsipras a respectat dorinţa grecilor de a rămâne în zona euro, pe 13 iulie Eurogrupul a încheiat un nou acord cu Executivul de la Atena.