ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Afișarea în public a literei Z a fost interzisă în două landuri din Germania și în capitala Berlin. Infractorii sunt pasibili de trei ani de închisoare.

Bavaria și Saxonia Inferioară au interzis afișarea în public a literei Z, deoarece aceasta ar echivala cu un sprijin manifestat pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, informează publicația Local.

Ministrul de Interne al landului capitală Berlin a anunțat că și autoritățile sale vor sancționa penal pe cei care utilizează litera Z, informează Al jazeera..

Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat:

„Războiul de agresiune rus împotriva Ucrainei este un act criminal și oricine aprobă public acest război de agresiune este pasibil de urmărirea penală”.

Persoanele găsite vinovate de afișarea în public a literei Z sunt pasibile de pedepse de la amenzi până la trei ani de închisoare.

Autoritățile din Germania sunt primele care se conformează solicitării Ucrainei de a scoate în afara legii litera Z.

Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitri Kuleba, a postat marți pe Twitter următorul mesaj:

„Adresez un apel către toate statele să sancționeze penal utilizarea simbolului Z ca un mijloc de a sprijini războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Z înseamnă crime de război rusești, orașe bombardate, mii de ucraineni omorâți. Sprijinul public pentru asemenea barbarii trebuie interzis.”

Există mai multe teorii despre ce înseamnă litera Z pe echipamentele de război ale Rusiei. Cele mai multe susțin că ar fi inițiala lui Zelenski, omul care ar reprezenta ținta atacurilor Moscovei. Această teorie pare confirmată de faptul că uneori Z este alăturat literelor V și O, de la Volodimir Oleksandrovici Zelenski, numele complet al liderului de la Kiev.

O altă teorie este că Z ar veni de la „za pobedu”, care înseamnă „pentru victorie”.

Alții susțin că Z vine de la „denaZificare”.

Pe de altă parte, batalioanele Azov, de extremă dreaptă, au ca simbol un Z răsturnat.