ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul Angela Merkel a declarat că obiectivul Germaniei de încetinire a răspândirii coronavirusului a fost atins, astfel încât toate magazinele să poată fi redeschise pe măsură ce restricțiile de blocaj se ridică.

Fotbalul din Bundesliga a primit undă verde pentru a se relua, iar școlile se vor redeschide treptat în perioada de vară, scrie BBC news.

Cele 16 state federale ale Germaniei, în baza unui acord cu guvernul, vor prelua controlul cu privire la momentul redeschiderii.
 
”Am ajuns așadar la un punct în care putem spune că am atins obiectivul încetinirii propagării virusului”, a spus Merkel.
 
Prin urmare, Germania va ridica majoritatea restricțiilor impuse la jumătatea lunii martie pentru a stăvili epidemia. Vor fi astfel redeschise începând de săptămâna viitoare magazinele cu suprafețe mai mari de 800 de metri pătrați, dar cu limitarea numărului de persoane, iar sectorul Horeca își va putea relua activitatea în unele regiuni.

Se vor redeschide și școlile pentru clasele primare și grădinițele, care încă nu erau vizate de relaxarea restricțiilor inițiată pe 20 aprilie, dar cu măsuri de precauție.

O altă decizie privește ridicarea interdicției totale a vizitelor în căminele de bătrâni. Fiecare persoană vârstnică din aceste cămine va putea fi vizitată de un singur aparținător.

Rămân însă în vigoare măsurile privind închiderea parțială a granițelor și interdicția privind desfășurarea marilor manifestații sportive, festive sau culturale cu public.
 
Obligația de a menține o distanță fizică de cel puțin 1,5 metri față de celelalte persoane a fost prelungită până pe 5 iunie, dar se va putea ieși afară în grupuri de persoane formate din două familii, până în prezent fiind permisă ieșirea în spațiul public numai împreună cu colocatarii, o singură familie sau cel mult două persoane.

”Trebuie să fim în continuare conștienți că suntem încă la începutul pandemiei și că mai avem un lung drum de parcurs în lupta împotriva virusului”, a avertizat totuși Merkel.